Förutom att sluta röka, visar rapporten att färsk mat med mycket frukt och grönt, vardagsmotion och en normal kroppsvikt är de viktigaste faktorerna för att undvika cancer. Genom en hälsosam livsstil bedöms 12 av de största cancersjukdomarna kunna minskas med en tredjedel. Allra störst är effekten på cancer i mun, svalg och strupe, liksom livmodercancer. Därefter följer bröstcancer samt cancer i magen och tjock- och ändtarmen.
Det krävs även politiska och legala åtgärder, tex pekas massiva jordbrukssubventioner till majs och sojaproducenter ut som en viktig orsak till att det är blivit så lönsamt att tillverka processade men näringsfattiga livsmedel, sötade livsmedel och intensivt uppfödda djur med sämre näringsvärde än djur som föds upp långsamt.
Andra förslag är:
- reklamförbud mot skräpmat
- minskade portionsstorlekar
- förbud mot att sälja skräpmat på skolor och arbetsplatser
- samhällsplanering som uppmuntrar transporter som kräver att man rör på sig.
Både i fattiga och rika länder uppmuntras en ökad småskalig produktion eftersom det ger en jämnare fördelning av mat men även produkter med högre näringsinnehåll än de grödor som plockas omogna, transporteras och lagras under lång tid. Enskilda insatser som att minska halterna av mögelgiftet aflatoxin i maten och halterna av arsenik i dricksvatten pekas också ut som mycket effektiva.
Bloggar: hälsa, samhälle, sjukdom, forskning, sjukvård, smärta, kronisk smärta, sjuk, miljö
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar