tisdag 3 mars 2009

Trafik farligare för lungorna än vedeldning

I en ny doktorsavhandling har undersökts hur mycket av röken från trafik och vedeldning som fastnar i människors lungor. Skillnaderna visade sig vara avsevärda. Det visade sig att tre gånger fler av de inandade partiklar från trafiken än från vedröken stannade kvar i lungorna. Med tanke på att luftföroreningar orsakar runt 5.000 förtida dödsfall varje år bara i Sverige kan resultaten vara en betydelsefull hjälp för att förstå effekterna av olika utsläppskällor.

Experiment har dessutom utförts där mängden föroreningar som fastnar i kroppen vid ansträngning jämfördes med mängden som fastnade vid vila. Runt fyra gånger fler partiklar stannade i lungorna vid ansträngning. Men det var stor skillnad mellan personerna som deltog i försöken. Vissa individer fick i sig betydligt mer än andra.

Det är alltså inte bara halterna av föroreningar i luften som avgör vilka effekterna blir, utan också hur mycket som faktiskt kommer in i kroppen. Ur hälsosynpunkt är det tänkbart att trafikavgaser är ett allvarligare problem än vedrök därför att mängderna människor får i sig när de andas skiljer sig åt.

Det måste väl också ha en betydelse om man t ex har astma sdan tidigare och är därför har känsligare slemhinnor? Rökare borde ju också vara mer utsatta.

Bloggar:, , ,

Inga kommentarer: