torsdag 12 mars 2009

Ny studie om miljön i Västra Götaland

Utredningen av miljöns inverkan på befolkningens hälsa i Västra Götaland och Kungsbacka har genomförts av Miljömedicinskt centrum vid Sahlgrenska universitetssjukhuset. Undersökningen har bland annat genomförts med hjälp av 5.000 enkäter i Västra Götaland, varav 500 på södra Hisingen. Dessutom har 800 enkäter skickats till boende i Kungsbacka kommun.

Buller, avgaser från trafik, fartyg och vedeldning, men dessutom rökning, fukt och mögel är det som orsakar mest sjukdomar och skador.

Resultatet ser ut så här:
  • Över 200.000 personer (mer än 40 %) i Göteborg utsätts dagligen för trafikbuller över referensvärdet 55 dB(A) utanför bostaden.
  • 45.000 ickerökare (5 %) i Västra Götaland utsätts dagligen för andras tobaksrök i bostaden. Men det har skett en klar förbättring av situationen när det gäller miljötobaksrök de senaste 10 åren. Färre är exponerade i bostäder, restauranger och andra offentliga lokaler. andras tobaksrök i bostaden. Högst är andelen på Hisingen (7 %) och lägst i Kungsbacka (4 %).
  • Miljötobaksrök beräknas i Västra Götaland orsaka 70 extra dödsfall av hjärtinfarkt och några fall av lungcancer bland ickerökare som bor hos rökare.
  • Vägtrafik är den viktigaste källan till luftföroreningar i Västra Götaland, men även småskalig vedeldning och fartygstrafik bidrar med stora utsläpp. Utifrån mätningar av partikelhalter kan man beräkna att flera hundra extra dödsfall per år inträffar i Göteborg och ytterligare några hundra i övriga Västra Götaland.
  • I 18 % av barnfamiljers bostäder finns synliga fuktskador, synligt mögel och/eller mögellukt. Detta kan orsaka besvär, särskilt hos personer med känsliga luftrör. Vi uppskattat att cirka 140 fall av småbarnsastma varje år orsakas av fukt i bostäder
Utifrån detta kan man dra slutsatsen att förbudet mot rökning i allmänna lokaler varit befogat, men fortfarande får man ofta passera rökare i ett moln av rök ,vid ingången till offentliga lokaler.
Min astma har också förbättrats sedan vi flyttade från centrala stan och det blev mindre avgaser. Men fartygen borde också ta sitt ansvar för att minska avgaserna.


Bloggar: , , , , , intressant

Inga kommentarer: