tisdag 31 mars 2009

Vem granskar media?

Peter Andersson har en fråga i sin blogg som jag sedan valet av Alliansregeringen funderat på. Nämligen denna: Varför är det bara socialdemokraterna och den röd-gröna alliansen som får negativ publicitet, medan den borgerliga regeringens beslut mm behandlas med respekt och rapporteringen präglas av saklighet? Peter Andersson skriver att Cisions senaste rapport lyfter fram några viktiga perspektiv på opinionsläget:
- Mediernas rapportering både speglar och driver på opinionsutvecklingen.
- Andelen negativ publicitet är också ovanligt liten för ett regeringsparti och Moderaternas företrädare får prata om sakfrågor i stället för politiskt spel.
- För (s) är bilden den motsatta: Nästan en fjärdedel av rapporteringen har varit negativ och mycket har handlat om sjunkande opinionssiffror.
Min känsla var alltså rätt. Istället för att fokusera på Alliansens plötsliga omsvängning i bonusfrågan, får Vanja Lundby-Wedin löpa gatlopp i pressen. När Alliansen bildades var det idel solsken och lite ifrågasättande. När den röd-gröna alliansen uppstod fokuserades det bara på problem och Mona Sahlin ansågs vara en dålig ledare.

Trots att de röd-gröna leder opinionen sedan lång tid fokuserar media bara på det minskade glappet mellan blocken. Man borde kanske istället fråga sig varför de styrande inte har folkets förtroende? Kan det bero på orättvisorna och hetsen mot sjukskrivna? Man sänker skatten för de rika med ena handen och försämrar för de fattiga med den andra. Sjukpensionärer får inget "jobbavdrag". Vi ska istället straffas för att vi inte kan jobba, även om vi inte rår för det. Konstigt resonemang...

Det har inte varit någon nämnvärd kritik mot regeringens åtgärder, tex retroaktiv skatt på uppskov som jag skrev om i mitt förra inlägg. Att regeringen inte heller vidtagit några åtgärder för att minska arbetslösheten, utan istället bl a har lagt ner arbetsmarknadsutbildningar och höjt avgiften till a-kassan är det få inom media som reagerat på. Nu får t ex de som studerar inte tillgodoräkna sig studietiden för att få a-kassa, vilket leder till en ökad utslagning bland unga som blir arbetslösa efter genomförda studier.

Nu väntar jag bara på vad de ska gräva fram för skit om sossarna nästa gång. För ju närmare valet kommer desto mer blir det. Alliansregeringen framstår plötsligt som fläckfri, medan en soligt leende Maud Olofsson bedyrar sin oskuld och
Göran Hägglund försöker vinna tillbaka väljarnas förtroende genom att föreslå slopad skatt på tomträtter (en i och för sig bra idé) Kan det vara möjligt?

Bloggar: , , , Intressant, regeringen, ekonomi, Alliansen, Moderaterna, Fredrik Reinfeldt

5 kommentarer:

Peter Andersson sa...

hej. Tycker förstås att ditt inlägg är strålande :) Och samtidigt så viktigt att säga, även om man kanske inte kan ha alltför stora förväntningar på att någon..tar till sig. Men man vet aldrig. Kul att du tog mitt inlägg som utgångspunkt.

/Peter

Kaktusblomman sa...

Tack! Jag känner mig hedrad. Ditt inlägg var jättebra!

Hälsningar

Kaktusblomman

Nisse sa...

Är det inte så att Svenskt näringsliv besitter en för oss dödliga obegriplig ekonomisk makt.

Via Svenskt Näringsliv, f.d. SAF (Svenska ArbetskivarFörbundet), finns tillgång till alla de kapitalbolag och andra med skrämmande ekonomisk makt. De mycket välbesuttna, oftast väldigt anonyma.

Visst ligger det i deras intresse att Alliansen får sitta kvar och att då utöva en smörjande lobbyism gentemot media om de skriver 'rätt' saker. Ja det är faktiskt inte så svårt om du har tillgång till, i princip, oändligt mycket pengar.

Det är väl också så att de flesta media har blivit uppköpta och då definitivt inte av LO eller AP-fonderna.

Hur ser det ut i radiovärlden, TV etc?

Har det inte skett en dragning åt kommersialisering? Inom Radio, TV, Tidningar och även Internet.

Inte så svårt att lura ut vartåt det blåser.

Lägg därtill att vi är med i EU vilket har ekonomisk marknadsliberalism som ideal.

Det kommer att bli tuffare och tuffare för de mer mänskliga ideologierna.

Därför, anser jag, att de inget vinner på att kasta skit på Alliansen. Satsa istället på att lyfta fram det som ska bli bättre, på ett trovärdigt och oklanderligt vis.

En start, är att byta ut Mona Sahlin.

Jag har inget förtroende för en person som inte kunnat se skillnad på 'mitt och ditt'.

Helst skulle jag vilja ha miljöpartiets Maria Wetterstrand som ny statsminister. Den tjejen tror jag på.

Men det skiter sig ju främst på att inom MP så har de ju den där 10-års gränsen.

Bäst att sluta. Blir så lätt triggad när det kommer till ekonomisk fördelningspolitik.

Kramar!

Kaktusblomman sa...

Hej!

Jag tycker ändå att Mona Sahlin har mer erfarenhet av att sitta i en regering.Men Socialdemokraterna måste säga upp samarbetet med LO om det ska funka. Fackpamparna och LO drar bara ner partiet i skiten med sina skandaler.

Det Mona S. har gjort är en baggis i sammanhanget. Jag tänker t ex på skandalerna med Stig Malm och förre TCO-ordföranden (vad han nu heter?).

Även om Vanja-Lundby- Wedin borde ha skött sig bättre, kan hon inte klä skott för det som är en allmän kultur (roffa åt sig-mentalitet) inom näringslivet. Men fackföreningsfolk borde verkligen veta bättre.

Kristina Birkesten sa...

Jag har också tänkt på det att det är väldigt märklig massmedial vinkling på blocken som känns mycket orättvis!

Bra att du tar upp det!

Kramar!