onsdag 4 mars 2009

Varning för mask på Facebook

Flera IT-säkerhetsföretag går nu ut och varnar för den nya varianten av masken Koobface som sprider sig med hjälp av så kallade sociala nätverksplatser som Facebook. Masken är bedräglig. Eftersom den redan stulit profilbilden från en av dina kompisar ser det ut som att du får ett meddelande från någon du känner. I meddelandet uppmanas du att titta på ett videoklipp och slussas vidare till en You Tube-sida. Men även den är falsk.

När du så uppmanas att uppdatera din Adobe Flash Player för att kunna titta på videon gäller det verkligen att lägga i bromsen om du inte redan gjort det. Annars installeras en så kallad trojan i din dator, stjäl inloggningsuppgifter och skickar falska meddelanden till andra sociala nätverksplatser.

Symantec varnar på sin blogg för ytterligare ett bedrägeri. Det är gjort på ett liknande sätt, men den här gången står det att en Facebook-vän anmält dig för att ha brutit mot användarvillkoren. Du uppmanas att klicka på en länk för att se varför och så ombeds du återigen att installera en applikation. Gör det inte! Har du väl gjort det har bedragarna full tillgång till all din Facebook-information, enligt Hellqvist.

Andra bloggar: , , , , ,

Inga kommentarer: