måndag 23 februari 2009

Varning för pdf-filer!

Adobe har gått ut med en varning för en nyupptäckt bugg i programmen Acrobat och Reader, som används för att läsa och hantera pdf-filer.

En säkerhetsbrist i versionerna 7-9 gör det möjligt för en hacker att skicka in skadlig kod i användarens dator, och på så sätt ta över kontrollen. Problemet kan drabba både Mac- och PC-användare och är oberoende av vilket operativsystem som används.

"-Det räcker med att någon skickar en pdf som du öppnar och i pdf:en finns ett program som öppnar en "bakdörr" i datorn där hackaren kan ta sig in, säger Per Hellqvist, it-säkerhetstekniker hos Symantec som i förra veckan upptäckte buggen."

Det installeras en så kallad bakdörrstrojan, som har till uppgift att ta sig in och infektera datorn så att hackern kommer åt information om lösenord mm.

Andra bloggar: , , , , ,

1 kommentar:

Nisse sa...

Det är vid sådana här tillfällen man som Linuxanvändare kan luta sig tillbaka och le.

Linux använder inte Adobe Acrobat eller Reader för att läsa pdf-filer.

Så det där "oberoende av operativsystem" gäller alltså inte Linux.

Och det gäller inte om man både som Windows- eller Mac-användare använder någon annan dokumentläsare än 'Adobe Acrobat' eller 'Adobe reader'.

Open Source har utvecklat något som går under det finurliga namnet: "Dokumentvisaren Evince" och den applikationen använder sig av en s.k. dokumentomvandlarfunktion som kallas 'poppler'.

Så varningen gäller 'endast' de som använder 'Adobe Acrobat' eller 'Adobe reader'.

Kramar!