lördag 7 februari 2009

Istsunami kan få jorden i gungning

Själva jordaxeln rubbas en halv kilometer! En långsam "tsunami" av en storlek som aldrig tidigare skådats dränker miljonstäder i Europa och Nordamerika.Det är scenariot i en ny forskningsrapport om västra Antarktis ofantliga istäcke kollapsar.

Det studerade istäcket är inte i fara just nu, tidsskalan för detta katastrofala scenario är hundratals år. Men forskarna beskriver västra Antarktis hela jättelika ismassa som "till sin natur instabil". Med tanke på att isen har smält snabbare än beräknat hittills kanske man bör göra något åt klimatförändringarna innan det är för sent. Klimathotet verkar vara accelererande och förändringar som vi inte kunnat ana blir följden.

2 kommentarer:

Nisse sa...

Mycket i naturen är kummulativt och så kommer då droppen som får bägaren att rinna över.

Tycker det är lite märkligt att förskare blir 'förvånade' och 'överraskade'?

Jag blir det inte...

Kramar!

Kaktusblomman sa...

Nej, när ska myndigheterna ta hotet på allvar? Hur länge ska industrin få skita ner luften utan att behöva betala för det? Det är den som nu skriker efter kärnkraft istället för att anpassa produktionen. Kapitalismen visar än en gång sitt rätta ansikte. Det räcker inte att människor får gå från hus och hem, medan företagschefer roffar åt sig miljoner genom fallskärmar och bonus. Vår miljö förstörs också av ekonomiska skäl.
Kramar!