måndag 23 februari 2009

"Miljöexpert " ute och cyklar

Robert Nilson, sk." miljöexpert" ondgör sig över försiktighetsprincipen inom EU och i Sverige . han menar att vi har blivit miljöextremister som skyddar oss i onödan mot t ex strålning och luftburna partiklar . Ekologisk, miljövänligt , klimatvänligt och liknande, har enligt Nilson blivit den nya tidens slagord som med närmast religiös hänförelse tycks genomsyra det mesta.

Naturskyddsföreningen kommenterar denna artikel i sin blogg så här: "Nilsson är en ökänd kritiker av försiktighetsprincipen - en grundsten i svensk, EU:s och internationell miljöpolitik. När Nilsson tidigare talade om principen på en nyliberal tankesmedja i USA ondgjorde han sig över myndigheter, media, miljörörelse, regering och riksdag i Sverige och andra EU-länder. Alla hade fel, Nilsson hade rätt. I andra sammanhang har han försökt visa passiv rökning inte kan ge lungcancer. Och nu spökar han på DN debatt med en serie svepande påståenden."

Det måste väl vara bättre att vara försiktig när man inte vet vilka effekter olika ämnen har i naturen och på människan. jag tycker att Robert Nilson står för en cynisk och hård attityd. Varför skulle inte vi i Sverige kunna föregå med gott exempel vad gäller miljön? EU är väl inte heller kända för att förbjuda något i onödan, tvärtom. EU tillåter alldeles för mycket tillsatser och färgämnen i livsmedel.

Läs också om: Regeringens beslut att tillåta AZO-färgämnen

Bloggar: , , , , ,

2 kommentarer:

Nisse sa...

Skulle tro att den där Nilson är ute och lobbar för marknadsintressen som förlorar på försiktighetsprincipen.

Att inte vara försiktig är en biljoners miljardindustri.

Just EU's förhållningssätt till bl.a. livsmedelstillsatser var en av många anledningar till att jag var och är motståndare till EU.

En annan är att vi nu tvingas till en marknadsliberal ekonomipolitik. Och det verkar ju gå ... ?

Det betyder bl.a. att möjligheterna för ett, ur min synvinkel, rättvisare Sverige blir mer och mer avlägset.

Kramar!

Kaktusblomman sa...

Instämmer! Han är säkert av industrin välbetald "expert". Han har ju tex försvarat passiv rökning. Hur korkat är inte det?

Sverige och EU är inte alls så försiktiga som han säger. När miljöutskottet i EU-parlamentet föreslog ett förbud mot AZO-färgämnen, stod Sverige i främsta ledet för att hindra det. Istället ska varningstexter sättas på förpackningarna. Men varningstexter hjälper inte de flesta av konsumenterna att välja bort dessa produkter.

Sverige tillåter också att avloppsslam, som bl a innehåller kadmium ochläkemedel vräks ut på våra åkrar.

Kramar!