onsdag 29 september 2010

Religionen roten till allt ont


Jag såg en film på SvT2 " Relionen roten till allt ont" . Richard Dawkins, är evolutionbiolog och anser att religion är roten till mycket av allt elände i världen. Gud är en illusion och religionen idag är mer till skada än nytta. Alltså gäller det att begränsa dess skadeverkningar. Jag håller med honom om det. Hittills har jag varken sett någon övertygande bevisning för Guds eller Allahs existens. Dessutom grundar sig de flesta krig på religiösa fanatikers tro. Ta bara konflikten Israel-Palestina,kriget i afgansitan och självmordbombare som är ett bra exempel på det.Religionen används i politiska syften för att förtrycka människor och tjäna pengar.

Dawkins utgår från att religionen vill ge förklaringar till olika fenomen, som exempelvis universums uppkomst. Men han antar att de flesta söker sig till Gud av andra skäl (exempelvis på grund av längtan efter mening och tröst.

Argumenten som hela filmen hänger på visar att det är ytterst osannolikt att Gud existerar. Utifrån den så kallade antropiska principen framhåller Dawkins hur osannolikt det är att universum alls existerar. Det är därför naturligt att söka efter en förklaring till det. Religionens förklaring går ut på att det finns en gudomlig intelligent designer som skapat allt. Men den förklaringen håller inte av två skäl. För det första måste man fråga sig vem som i så fall har skapat Gud och då får man problemet med en oändlig regress av orsaker.

För det andra måste en varelse som är så intelligent att han kan skapa universum vara extremt komplex. Men komplexa strukturer finns inte i början av en utvecklingskedja utan uppträder först mot slutet av en lång process. Alltså är det nästan helt säkert att det inte existerar någon gudomlig intelligent designer, menar Dawkins.

Bloggar: , ,debatt, demokrati,, , , Intressant, koranen

Inga kommentarer: