fredag 1 oktober 2010

Parisiska kvinnor får inte bära långbyxor!

Jag trodde det var ett skämt, men tyvärr har inte Frankrike kommit längre när det gäller jämställhet! Enligt GP har stadsfullmäktige i Paris vänt sig till stadens polischef och bett honom att avskaffa den förordning som 1799 förbjöd kvinnor att "klä sig som en man", det vill säga bära långbyxor.
"- Kvinnor med långbyxor sågs som ett hot mot naturens ordning, säger historikern Christine Bard till den franska nyhetsbyrån AFP. Hon har nyligen utkommit med en bok i ämnet, Byxans politiska historia."
Men nu är det hög tid att ta bort den lokala lagen, anser de socialister, kommunister och miljöpartister som driver frågan i stadsfullmäktige med stöd av en grupp vänsterledamöter i parlamentet. Förbudet är inte absolut. Kvinnor som kan visa upp intyg från en hälsoinspektör på att de behöver gå i byxor kan få dispens av polischefen – en regel som alltså fortfarande finns kvar. Men i grund och botten har förbudet funnits kvar och tidigare försök att avskaffa det har misslyckats, senast 2003.

Det låter ju inte klokt att ett europeiskt, modernt land som Frankrike har liknande lagar som fundamentalistiska talibaner!Det visar att ojämlikheten mellan kvinnor och män är djupt rotad i den europeiska kulturen.
Bloggar: , ,debatt, demokrati,, Intressant,, ,

1 kommentar:

Tasnim sa...

Frankrike verkar ha en förkärlek till klädlagar för kvinnor. Nu kommer man snart kunna bli bötfälld om man bär ansiktsslöja.. knappast vare sig demokratiskt eller jämnlikt.