tisdag 2 september 2008

Städa med ingredienser från kyl och skafferi!

Rengöringsmedel är dyra och hamnar till slut i soporna eller i avloppet. Här är några exempel på hur man städar effektivt med ingredienser från kyl och skafferi:

* Rena köksluckor får man om man blandar såpa och vatten i en sprayflaska. Torka nerifrån och upp så slipper du "rinn-märken".

* Fräsch disktrasa får du om du kokar upp vatten i en kastrull och lägger i disktrasan i ca 3 minuter. Skölj den sedan och krama ur vattnet. Du kan också blöta trasan och värma den i micron i en minut.

* Svett- och fettfläckar Gör en röra av bikarbonat och vinäger som du stryker på det smutsiga plagget innan du tvättar det.

* Ingrodd mat i kastrull Gnugga med en sockerbit eller blötlägg med lite bakpulver. Du kan också putsa den med en svamp doppad i vetemjöl ( funkar på alla rostfria ytor).

* Rent badkar Strö salt över en delad citron och gnid mot smutsen. Kombinationen salt och syra gör att citronhalvan funkar som en skrubborste.

* Spisrengöring ( ej glashäll)Strö bakpulver på smutsen och häll sedan på ättika så att det börjar fräsa.Torka av när det slutat bubbla.

* Skinande parkettgolv VBland aen del olivolja med en del citronjuice och gnid in med en trasa. Kan även användas på möbler.Man kan också använda en sprayflaska. Putsa sedan med en torr trasa.

* Rena fönster Blanda 1/2 dl ättika (24%) med 5 liter ljummet vatten och en skvätt diskmedel.

Källa: "Småhus & Kretslopp", sept. 2008 (Göteborgs kommun)
Rösta på mig!


1 kommentar:

Nonna sa...

Tack för en massa trevliga tips som alla kan behöva - köksluckor och spisar och fönster och golv har vi ju alla, jag ska dessutom testa det där badkarstipset till vårat bubbelkar.
Kram nonna