tisdag 16 september 2008

Nytt material för att laga tänder och ryggkotor

Ny forskning vid Uppsala universitet har identifierat ett material som kan underlätta för både tandvården och ortopedin. En ny doktorsavhandling visar att kalcium-aluminat har ett antal egenskaper som dagens material saknar och därför kan vara användbart.När det kommer i kontakt med saliv och kroppsvätska bildar det ämnet apatit, som är mycket likt materialet i tänder och skelett och t ex kan användas som tandcement vid lagningar. Det bidrar till att det inte irriterar tandens pulpa och minskar risken för kariesangrepp.

Ämnet har även flera egenskaper som gör det användbart inom ortopedin. En är att det inte blir så varmt när det stelnar, vilket kan vara ett problem när man ska använda materialet inne i kroppen.Arbete pågår nu med att ta fram ett cement som reparerar kollapsade ryggkotor.Tre olika kliniska studier pågår fn i Europa och USA. Det nya ämnet kanske kan ersätta steloperation, som är en stor operation med tveksamt resultat på lång sikt.
Rösta på mig!


3 kommentarer:

Kristina Birkesten sa...

Hej!
Det låter verkligen hoppfullt att forskningen går framåt!

Tänk så fantastiskt för många människor om det här blir en verklighet som kan minska smärta och lidande.

Steloperation är, om jag har förstått det rätt, oftast en bra åtgärd för lindring initialt, men att andra nivåer i ryggen tar så mycket stryk att mer "går sönder". Så är man mer eller mindre på ruta 0 igen.

Det gäller förstås inte alla, vissa fungerar det nog bra på i många år och vissa inte.

Hur som helst låter den här forskningen spännande.

Vet du om det finns någonstans jag kan läsa mer om det?

Kram
smärtsyster Kristina

Nonna sa...

Se där, kanske finns det hopp när det blir olidligt framöver - i mitt fall blir det ju stabilisering i nacken i så fall, skönt att veta att det händer lite inom den världen.
sköt om dig
Nonna

Kaktusblomman sa...

Hej!

Om ni vill veta mer kan ni kontakta
kontakta Jesper Lööf, mobil 070-324 34 91, e-post angstrom.uu.se. som har forskat om detta.

Kramar!