söndag 7 september 2008

Fyra lögnhalsar och en regering

LEDARE i Västerbottens Folkblad skriver: "Beskrivningen av utanförskapet är en gedigen lögn och jobbpolitiken är mager".

269 PERSONER av Sveriges 544 000 förtidspensionärer har fått ett arbete via regeringens ”nyfriskjobb”, enligt TV4 i programmet ”Halvtid” i tisdags kväll med Lennart Ekdahl som programledare. En av flera pinsamma effekter av borgerlig skrytpolitik anser ledaren i VF. Själva säger partiledarna att de behöver mer tid och skyller det mesta på socialdemokraterna.

Novum Opinions mätning, beställd av TV4, gav betygsfördelningen:
- Mycket dåligt 30 procent
- Ganska dåligt 25 procent
- Varken eller 19 procent
- Ganska bra: 20 procent
- Mycket bra 4 procent.

UTANFÖRSKAPET var det stora slagträet i debatten, men vid det här laget har nog de flesta insett att beskrivningen var en lögn. Bertil Holmlund, professor i nationalekonomi vid Uppsala universitet, skrev i somras en artikel i Uppsala Nya Tidning (11/7) där han fullkomligt krossade högerns beskrivning av utanförskapet: Det utanförskap som mäts är ett hopkok av kortvariga förvärvsavbrott, korttidsfrånvaro, långvarig arbetslöshet och förtidspensioneringar. En minskning i utanförskapet behöver alltså inte alls ha något samband med att den långvariga frånvaron från arbete har minskat, skriver han.

Alliansregeringen kanske skulle behöva skriftligt omdöme också så här i halvtid? I så fall måste det ju bli IG!VF:s ledarskribent Lars Bodén föreslår att en ny svensk långfilm skulle heta "Fyra lögnhalsar och en regering!"
Rösta på mig!



Intressant

Inga kommentarer: