Det är få sjukdomstillstånd som får höra att man inbillar sig trots att röntgenutlåtandet säger något annat. Men det får de flesta ryggsjuka göra. Operation verkar det bara bli om du är så dålig att du hamnat i rullstol eller måste använda blöjor.Idag fick jag höra av min smärtläkare att det inte var någon fara trots att jag nästan inte kan gå och har ständig ischias i benet så att jag inte kan sova på nätterna. "Du har ju fortfarande reflexer och inga förlamningar", var svaret.
I Sverige gäller i huvudsak fortfarande gammal kunskap om ryggen, nämligen att det bara är tumörer och inflammationer som gör ont i en rygg. Detta är oacceptabelt och följer inte internationell kunskap.
Regeringen behöver därför satsa ekonomiska resurser på utökad läkarutbildning så att kunskaper om ryggsjukdomar kommer med i utbildningen.
I dag tycks det vara upp till varje enskild läkare att ha en egen uppfattning om vad som gör ont i en rygg. Själv har jag fått höra att det är 1)piriformissyndrom,2)kotförskjutning med nervinklämning3) degeneration=åldersförändringar och 4)segmentell rörelsesmärta (SRS). Vem ska man tro på? Cirka 40 kliniker i landet rapporter årligen resultaten av ryggkirurgiska ingrepp till Nationella Ryggregistret som funnits sedan 1993 och ändå har man inte kunnat enas om vilka operationsmetoder som fungerar bäst. Det är oacceptabelt när vi vet att allt detta gissande och provande av ryggbehandlingar, kostar samhället 30 miljarder om året!
Men högsta priset för okunskapen får den handikappade ryggpatienten betala i form av indragen sjukersättning och risk för felbehandling samt långvarig smärta med de komplikationer i form av dålig sömn, förstörd mage och beroende av värktabetter, det medför.
hälsa
sjukvård
sjukdom
1 kommentar:
Det är sant att det oftast är patienten som får lida för dålig kunskap.
Det är verkligen viktigt att satsa på bättre utbildning! Forkningen vet ju faktiskt en hel del.
Men det verkar vara så "olika skolor" att det inte går att sammanställa det man vet och utgå därifrån för att lära sig mer?
Tror också det är bra att debatten hålls levande bland oss som är drabbade och våra närstående som ser hur det är.
Det är en väg till kamp för bättre kunskap.
Kram
Skicka en kommentar