måndag 4 augusti 2008
Ska vi förebygga eller bara behandla cancer?
Antalet cancerfall har ökat sedan 60-talet från 20 000/år till ca 40 000 idag. Gunnar Lindgren miljöforskare och debattör ifrågasätter i sitt senaste nyhetsbrev att vi inte gör något åt orsaken till cancer, istället för att bara behandla. Det forskas och satsas förhållandevis lite på förebyggande åtgärder och minskning av cancerframkallande ämnen i samhället. Lindgren undrar om vi kan acceptera en mer restriktiv hållning när det gäller kemikalier och produkter som livsmedel, kläder och byggnadsmaterial för att minska risken att vi drabbas av cancer?
Ökningen av cancer orsakas till viss del av bla ökat solande, rökning och felaktig kost. Men även den ökande användning och spridningen av processkemikalier och gifter i samhället orsakar ökningen av cancer, anser Lindgren.
Han anser också att de ansvariga i samhället måste vara restriktiva och borde förbjuda all exponering som inte inte är "berättigad och oundviklig" , tex klorering av dricksvatten, där skyddet mot infektioner berättigar de cancerfall som ändå bildas av de s k trihalometaner som finns i dricksvatten, eller användningen av röntgen vid våra sjukhus. Här bör alltså samhället göra risk/nytta analyser och inte tillåta exponering som inte är förknippad med någon berättigad nytta.
Lindgren nämner några exempel där våra myndigheter svikit oss genom att ta hänsyn till "marknaden":
* 2-nitropropan i chokladfetter
När man tillverkar choklad fuskar man ofta genom att separera bort det kakaosmöret, eftersom det är mycket eftertraktat av kosmetikaindustrin i exempelvis eyeliners etc. Man får bra betalt och i stället köper man s k "Cacao Butter Replacers" från Karlshamn. Dessa tillverkas på det mest vidriga sätt med lösningsmedel, härdning, fraktionering etc etc. Länge använde man lösningsmedlet 2-nitropropan som finns på cancerlistan.
* Lösningsmedelet styren
Används vid tillverkning av stänkskärmar till racermotorcyklar.Ger utsläpp av styren som ger större exponering/cancerrisk än raffinaderierna!
* Asbestfibrer i öl och vin
När man filtrerar öl och vin används ibland asbestfilter som släpper ifrån sig asbestfibrer för att få ett blixtrande klart öl eller vin.
* Slamspridning på våra åkrar
Det är väl känt att avloppsslammet innehåller en lång rad cancerframkallande ämnen, eftersom det bara finns ett avloppsnät. Dit kommer så gott som allt kemiskt avfall i samhället, oavsett vad va-verken säger. Det är också väl känt att många av dessa ämnen vandrar över till våra livsmedel!
Gunnar Lindgren ger också några andra exempel på cancerframkallande kemikalier som tillåts finnas i våra livsmedel, dock utan att detta deklareras eller ifrågasätts av myndigheterna.I jämförelse med dessa i hemlighet tillsatta ämnen är de vanliga deklarerade tillsatserna med E-nummer harmlösa.De cancerrisker som tillhör dessa kemikalier kan aldrig anses "berättigade", i synnerhet om de tillsätts av kosmetiska skäl.
Det verkar som om Livsmedelsverket silar mygg och sväljer kameler.Medvetet eller omedvetet? Konsumenterna förs bakom ljuset och får riskera sin hälsa av hänsyn till ekonomiska intressen! SKANDAL! Läs mer på Gunnar Lindgrens hemsida! Rösta på mig!
hälsa
samhälle
politik
Intressant
miljö
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar