söndag 24 augusti 2008
Invasion av främmande arter
Allt fler främmande arter dyker upp i Sverige. Mördarsnigel, signalkräfta, sjögull, jättebalsamin är bara en del av de arter som kommit hit. En del är skadliga och en del tränger ut inhemska arter.
Ändå lär införseln bara fortsätta. Intresset är lågt för att verkligen lösa problemet.
Faktarutan
"En främmande art är en art som introducerats utanför sitt nutida naturliga utbredningsområde. Definitionen omfattar alla livsstadier som kan ge upphov till en ny individ: spermier, ägg, frön, sporer, och så vidare. En invasiv art är en främmande organism som i sin nya miljö blir ett hot mot den inhemska faunan och floran.
Fram till april 2008 hade 1 987 främmande arter rapporterats i Sverige. Merparten, 1 495 arter, är kärlväxter. De övriga är mossor (6 arter), övriga växter (25), svampar (14), leddjur, det vill säga insekter, kräftdjur, spindlar och kvalster (312), mollusker (30), övriga ryggradslösa djur (15), däggdjur (21), fåglar (31), fiskar (18), reptiler (7), mikroorganismer (1).Av de rapporterade arterna har ungefär 75 procent (1 461 arter) fått fäste i landet."
Visserligen är de flesta numera medvetna om att det finns stora risker med att ta in växter och djur från andra miljöer, och det skrivs ofta om mördarsniglar, jättelokor och kammaneter – men ingen gör egentligen något åt saken. Arterna fortsätter att föras in, avsiktligt och oavsiktligt.
Nu måste myndigheterna reagera och sätta stopp och bättre kontroll för tex rengöring av tankar på båtar samt införsel av växter från utlandet.
Men tyvärr bedöms arterna i dagsläget utifrån ett nyttoperspektiv. Så länge de inte skadar jordbruket eller fiskerinäringen görs inget.Ingen värnar om den biologiska mångfalden.
Rösta på mig!
hälsa
samhälle
forskning
miljö
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Hmmm, är verkligen intresset lågt? (Jag menar då relativt all annan naturvård)
I mitt tycke så är problemet kanske lite underväderat, trots att invasionsarter är det största hotet mot biodiviersitet jämte habitatförstörelse. Men samtidigt är problemet väldigt komplet, vilket nog gör att få vet hur man ska greppa det.
Ja,tydligen gör inte myndigheterna tillräckligt för att stoppa invasionen av främmande arter. Mer forskning behövs för att hitta motåtgärder. Fartygen får tex rengöra tankar och släppa ut vattnet orenat. Det finns inte heller tilräckligt med forskning på tex mördarsniglar som får föröka sig ohämmat. Det är först nu när bönderna börjar protestera som det verkar uppmärksammas på allvar.Som vanligt är myndigheterna flera steg efter utvecklingen och blir tagna på sängen.Sorgligt!
Skicka en kommentar