torsdag 21 augusti 2008

Öppet brev till Sahlin om sjukförsäkringen

Resursbloggen skriver ett öppet brev till Mona Sahlin där de frågar vad socialdemokraterna kommer att göra för de som utförsäkras från socialförsäkringssystemet.

De skriver: " Genomdrivandet av Utförsäkringslagen föregicks av en långdragen förtalskampanj där sjuka på mer eller mindre lösa grunder anklagades för att vara fuskare eller simulanter, något som det finns väldigt lite belägg för. Om samma förtalskampanj riktats mot en etnisk grupp hade det troligen klassats som hets mot folkgrupp. Resultatet är att många svenskar nu felaktigt tror att merparten av de sjukskrivna är lata simulanter som borde tvingas till arbetslöshet. Verkligheten är en helt annan. Verkligheten är att Sverige inte har fler sjuka än andra länder, och att den ohälsa som finns till en inte obetydlig del beror på arbetsmiljöproblem såsom kronisk stress, mobbning och förslitningsskador. Därtill kommer givetvis ohälsa orsakad av cancer, hjärt-kärl sjukdom, neurologiska sjukdomar, reumatiska sjukdomar, infektionssjukdomar och psykiatriska sjukdomar samt trafikskadade, arbetsskadade, behandlings-skadade, brännskadade mm. Verkligheten är att den nya svenska sjukförsäkringen inte ger det grundläggande trygghet vid sjukdom eller skada som kan förväntas i ett civiliserat samhället."

De frågor som ställs är berättigade. Vi har rätt att få veta socialdemokraternas syn på socialförsäkringarna före valet 2010. Det var ju de som påbörjade processen genom sitt mål att halvera ohälsotalet.
Rösta på mig!






Inga kommentarer: