torsdag 28 februari 2008

Curt Malmborg en ulv i fårakläder

Vem tror på Ulf Malmborg längre? Efter alla tidigare svikna löften om bot och bättring av Försäkringskassan, saknar han totalt trovärdighet. De nya riktlinjerna för sjukskrivning blir ett nytt instrument för att kunna kränka oss sjuka.

Istället för en individuell bedömning av varje person, får vi en fyrkantig mall som alla ska pressas in i oavsett om det passar eller inte. Systemet liknar snarare en sk prokrustessäng. Prokrustes var i grekisk mytologi en gestalt som levde i Attika.Han var känd för sitt tortyrinstrument – en säng som han använde till att stympa och förvrida sina gäster till dess de passade in i sängen. Prokrustes torterade människor enligt deras storlek i relation till hans säng - Prokrustessäng. Om de var för långa högg han av deras ben, och om de var för korta sträckte han dem.

Begreppet att lägga någon eller något i en Prokrustessäng syftar alltså till att denne någon eller något omformas, ganska brutalt, till det som "ägaren" av Prokrustessängen (läs: Försäkringskassan) vill. Det kan alltså syfta till både fysisk och psykisk omformning eller antingen eller. Begreppet kräver, för att vara en bra liknelse, att det är relativt känt (wikipedia).

Malmborg spär också på myten om de ökade sjukskrivningarna, trots att det är skitsnack! Se mitt inlägg igår. På vems uppdag? Regeringens kanske? De vill ju se en uppluckring av socialförsäkringssystemet. Malmborg är regeringens förlängda arm. Det är viktigt att komma ihåg.

Malmborg ska inte tala om rättvisa! Om bedömningen skulle vara individuell skulle man inte behöva dessa riktlinjer. De sjuka ska behandlas som vuxna som kan ta ansvar och inte som barn som behöver fostras. jag tycker att det sk beslutsstödet ( läs tvingande regler) kolliderar med Hälso- och sjukvårdslagen som säger att vården ska ges i samråd med patienten och att han ska känna sig delaktig i vården.

Riktlinjer utformade enligt beprövad erfarenhet??? Det kan diskuteras! Vem som har skivit dem har stor betydelse.Jorma Styf och Artur Tennenbaum som författade de kritiserade riktlinjerna för whiplashskador, " Besvär efter stukad halsrygg", har författat bla beslutsstödet för whiplashskador åt Socialstyrelsen. Det innebär att whiplashskadade kommer att fortsätta att förföljas av Styfs och Tennebaums ideér trots att han sägs få mindre makt som försäkringsläkare.

Malmborg har rätt i att ingen vill vara sjukskriven i onödan, men många har faktiskt inget val! Ingen vill TVINGAS tillbaka mot sin vilja, som det nu är tal om. Visst skulle kanske en del förtidspensionerade kunnna återgå till jobbet på deltid. Men det skulle ställa stora krav på flexibilitet hos företagen, både på arbetsmiljö och arbetstider.

Försäkringskassan kommer fortfarande att vara obotligt sjuk eftersom handläggarna, som är medicinskt okunniga, ska sitta och bestämma över den behandlande läkarens huvud. Nu försöker Fk försäker hjärntvätta läkarkåren också. Var ska detta sluta?
Läs även andra bloggares åsikter om

Jag har placerat min blogg i
Göteborg
på bloggkartan.se

Inga kommentarer: