lördag 23 februari 2008

Blindtarm via munnen, nej tack!

Att operera blindtarmen via munnen ska ju vara så bra, både ekonomiskt och humanitärt. Ekonomiskt, ja visst. Sjukvården sparar både operationskostnader i form av narkosläkare mm och kostnader för eftervård (uppvakning, vårdavdelning, sårvård, smärtlindring mm). Men humanitärt??? Det säger nog den som inte själv gjort gastroscopi. Visst är det bra att slippa ett sår på magen, men själv skulle jag aldrig ställa upp på detta. Desssutom är såren efter blindtarmsoperation väldigt små.

Jag har gjort gastroscopi, och jag vill aldrig mer göra om det! Man för ner en grov slang genom munnen ner i magsäcken. Det var den värsta undersökning jag någonsin har gjort!!!Det känns som att man ska kvävas och man har kväljningar hela tiden. Personalen var jättegulliga att jag fick bra information och stöd, men det var ändå en fasansfull upplevelse. En operation tar ju dessutom längre tid än en undersökning av magsäcken.

Den stackars 30-åriga kvinnan som ställde upp på detta visste säkert inte vad som väntade.Men sjukvården ser här stora möjligheter att spara pengar framför allt!

Jag har placerat min blogg i
Göteborg
på bloggkartan.se

2 kommentarer:

Nisse sa...

Alla ingrepp som kan undvikas, via huden, är ju tydligen ur infektionsrisk-synpunkt att föredra.

Men vofför via munnen? Om nu ändå tekniken går ut på att 'göra hål' i magsäcken och sedan ut i den s.k. bukhålan och vidare till den där infekterade blindtarmen.

Jag menar, rimligtvis vore vägen via öppningen i andra ändan att föredra, väl? In med ett böjligt s.k. rectoskop (via analöppningen), med tillbehör, någonstans bredvid det där lilla bihanget, i början av den s.k. tjocktarmen, kan man göra ett litet snitt, i tarmslemhinnan. Och så ut i bukhålan - väldigt kort väg - knippsa av den infekterade blintarmen, dra in den i tjocktarmen och ut den 'naturliga' vägen. Sy ihop 'knipset' och snittet i tjocktarmen. Klart!

Vad är problemet med den tekniken? Efter en ordentlig tarmsköljning med lagom desinfekterande vätska så borde det gå?

Kaktusblomman sa...

Visst Nisse! Onödigt lång väg tycker jag också. Dessutom har tydligen 2 av 3 operationer misslyckats hittills. Se nästa inlägg....