tisdag 11 mars 2008

Arbetsgivarnas fel att arbetslösa sjuka inte får jobb

"Det är inte bristande motivation som gör att sjukskrivna, som också är arbetslösa, har så svårt att komma tillbaka in på arbetsmarknaden. Den slutsatsen drar sociologen Daniel Melén vid Lunds universitet i en ny doktorsavhandling. Inte heller kan förklaringen sökas i att gruppen hamnar mellan stolarna hos Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Hans slutsats är att det är arbetsgivarna som blir allt mindre benägna att ta risker genom att anställa personer med begränsad arbetsförmåga."

Samverkan mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen har ökat och de har blivit bättre på att skapa sysselsättning, men grundproblemet kvarstår.

- Cirka en tredjedel av de arbetslösa långtidssjukskrivna återgår till arbete men av dessa jobb är ungefär 75 procent statligt subventionerade. Men det verkar också bara en liten del av dessa jobb som övergår i reguljära anställningar, säger Daniel Melén.

Det är alltså precis som handikappföreningarna alltid har sagt! Det är jättesvårt för sjuka och funktionshindrade att komma ut på arbetsmarknaden. Kan man inte jobba minst 100 % så är man körd, helst ska man jobba 120 %! Om man är ofta sjuk blir man inte heller populär hos arbetsgivare, som helst vill bli av med en.

Jag var själv anställd på Lernia, som är ett statligt företag som marknadsför sig som experter på rehabilitering. Men sina egna anställda tar de inte hand om. Passar man inte in och hittar en arbetsuppgift inom den ordinarie organisationen, så är det kalla handen. Det enda de ställde upp med var arbetsträning, några arbetsuppgifter hade de inte. Dåligt av ett företag som säger sig vara experter på rehabilitering!

Jag är medveten om att jag nu låter riktigt gnällig, men jag är faktiskt medlem i GNYu (Gnällspikarnas yrkesunion).

Inga kommentarer: