söndag 9 mars 2008

Amalgamet sprängde tanden!


Jag hade aldrig hört talas om att gamla amalgamfyllningar kan spränga sönder tänderna, men det hände mig i torsdags...

Det händer ibland efter 15-20 år om fyllningen tar upp stor del av tanden, sa min tandläkare. De som går med stora amalgamfyllningar bär alltså på en tickande bomb. Det blir dyrt dessutom, eftersom man inte får ersättning, trots att det kan kallas en medicinsk felbehandling!

Nu är det tydligen inte någon vits att börja byta ut fyllningar för det, men börjar man få ilningar och värk i tanden ska man kontakta tandläkaren. Om det är för stor del av av tanden som sprängs bort, är det risk att tandläkaren måste rotfylla och sätta dit en stifttand.Inte så kul precis....

Jag hade problem med ilningar/smärta och dålig smak i munnen några månader innan tanden gick sönder. Otäckt att veta att det var läckande amalgam som orsakade det....

2 kommentarer:

Nonna sa...

Nja att dom kan orsaka problem visste jag men inte att dom spränger tänder. Amalganet är ju farligt pga kvicksilverförgiftningsrisk mm men man kan ju byta ut dem. Visst är det konstigt att munnen inte räknas till resten av kroppen då det gäller sjukvårdsförsäkringar.
Min man har via IF Metall en fin försäkring som heter Tandtrollet där man får tillbaka 65% av sina tandvårdskostnader vilket ju är väldigt bra och för det betalar han ca 70:-/mån. Min fattiga fackförening SKTF har inga liknande alternativ. Har din??
Hoppas du får hjälp med tanden och att livet känns bra!
Kram Nonna

Kaktusblomman sa...

Jag visste inget heller förrän min tandläkare berättade det. Hon kommer från Luleå, förresten.

Tycker också att det skulle finnas ett högkostnadsskydd för tandvård. Jag tillhör Läranas Riksförbund och tror inte att de har sånt.

Om man äter mediciner som ger muntorrhet (antidepressiva, astmamediciner och vissa värktabletter), så är det ökad risk för caries.Men man kan få fluortuggumi och - tabletter av sin tandläkare om man har besvär med det.

Idag fick jag åka till tandläkaren igen och slipa ner tanden för det kändes inte bra när jag tuggade,men nu är det OK.

Kramiz