fredag 16 maj 2008

Smärta ingen grund för sjukskrivning

Nu backar Socialstyrelsen om sjukskrivning för "utbrända". Bland det som vållat mest kritik var bland annat rekommendationen att ingen sjukskrivning över huvud taget skulle komma ifråga för så kallat utmattningssyndrom.De rekommendationer som har offentliggjorts idag har ändrats på den punkten. Nu säger Socialstyrelsen istället att svårt utmattningssyndrom kan föranleda sjukskrivning i upp till ett år.Men hur stämmer det med verkligheten?

Däremot anser Socialstyrelsen att patienter som har långvarig smärta i rörelseorganen,men som inte har en väl definierad diagnos bör jobba halv- eller deltid.

Där ska sjukskrivning kopplas till aktiva åtgärder som "funktionsutredning, funktionshöjande åtgärder, arbetsplatsbesök, arbetsanpassning, arbetsträning och utbildning ". Halv- eller deltidsarbete rekommenderas där det finns kvarstående besvär efter heltidssjukskrivning. Men de svårast smärtsjuka bör bedömas och behandlas i specialiserad multiprofessionell smärtvård.

Frågan uppstår då vilka som anses vara svårast smärtsjuka?Dit hör knappast whiplashskadade som väl inte anses ha en "väl definierad diagnos"? För med det menar väl Socialstyrelsen att diagnosen inte ska vara omstridd och kunna fastställas med objektiva mätmetoder som röntgen och blodprover? Det kan varken whiplashskador eller fibromyalgi, som ex.

Hur kan Socialstyrelsen tro att den som har svår smärta, ska kunna gå ut och jobba efter två år? De verkar tro att alla smärtpatienter är passiva latmaskar som inte vill arbeta. Konstig människosyn! Mina erfarenheter av smärtpatienter är en helt annan. De allra flesta vill arbeta igen,men orkar helt enkelt inte. Om man har en restarbetsförmåga på 10-20% hamnar man också utanför det sociala systemet och blir beroende av socialhjälp.

Vem har ansvaret för den som saknar anställning? Är det bara krav på den enskilde – inga krav på aktörerna som kan ge rehabilitering dvs arbetsgivare, hälso- och sjukvården, Försäkringskassan?

Visst är det bra att rehabiliteringen förbättras, men det ska inte var bara arbetsinriktad- utan även medicinsk rehab. Många frågor saknar svar i de nya rekommendationerna.

Maila våra politiker samt Socialstyrelsen och protestera!







2 kommentarer:

Nisse sa...

Ja, när ska tokerierna sluta?

Jag lydde din uppmaning och skickade mejl till några på Socialstyrelsen.

Kramar!

Hannelore sa...

Jag ska också skicka mail till Socialstyrelsen när jag hinner. Kommer ihåg att någon där sa att det ju inte är farligt när det gör ont. Men det går inte att göra så generella påståenden. Smärta har alltid en orsak och om man inte lyssnar på kroppens signaler så riskerar man kanske nya skador.

Socialstyrelsens rekommendationer är direkt livsfarliga.

Kram

Hannelore