fredag 9 maj 2008

Regeringen orsakar försäkringssjälvmord

Regeringens nya regler minskar sjukskrivningarna. Försäkringskassan beräknar att ohälsotalet sjunker från dagens 37 till 30 och förtidspensionerna (sjukersättning) minskar med 90 000 från dagens 550 000 till år 2011. Det är inte därför att vi blivit friskare om någon trodde det.

Baksidan av myntet är det ökade socialbidragsberoende som blir följden av att sjukskrivna nu kan bli utförsäkrade efter ett år. Nya siffror från Sveriges kommuner och landsting, som presenterades igår, visar att antalet socialbidragstagare kommer att öka med 12 procent. Notan för kommunernas beräknas bli en halv miljard kronor! Den statliga jobb- och utvecklingsgarantin ska mildra effekterna. Där ska den som inte klarar av ett arbete men inte heller har rätt till mer sjukförsäkring kunna få sysselsättning. Hur många garantin ska omfatta är dock oklart.

Termen försäkringssjälvmord har nu myntats av experter som befarar att psykiskt instabila personer som blir felbedömda tar sina liv.Risken ökar att utslagna som känner sig kränkta och misstrodda tar livet av sig.Ännu en gång har reinfelddts regering lyckats skapa oro och "utanförskap" bland sjuka och funktionshindrade.


Inga kommentarer: