onsdag 6 januari 2010

Europarådet misstänker att svininfluensan är bara båg

En av vår tids största medicinska skandaler” säger ordföranden för Europarådets hälsokommitté, epidemiologen Wolfgang Wodarg, om vaccineringen mot svininfluensan. Världshälsoorganisationen WHO, som pandemiklassade den mexikanska snuvan i juni och därmed utlöste kontrakt värda miljarder för läkemedelsindustrin, ska nu granskas för att som det heter säkra en oberoende pandemiberedskap.

Bara misstanken att WHO låtit sig manipuleras är oacceptabel. Att organisationen granskas är bra – men räcker det? Hur kan en oberoende pandemiberedskap någonsin byggas upp i en värld där i stort sett all medicinsk forskning sker i privata läkemedelsföretags regi? undrar skribenten Dan Jönsson.

En mycket berättigad fråga. Skribenten menar att hanteringen av svininfluensan har skapat en förtroendekris som drabbar inte bara WHO, utan hela FN-systemet. Samtidigt som klimatkaoset i Köpenhamn demonstrerat FN:s handlingsförlamning visar det sig återigen att när den verkligen betyder något har världsorganisationen alltför lätt att böja sig för mäktiga intressen – om de nu är nationella eller kommersiella, ekonomiska eller militära.

Jag håller med om att FN är en koloss på lerfötter som är skrämmande ineffektivt

Bloggar: ,, ,  ,

Inga kommentarer: