onsdag 21 januari 2009

Din vardagssnoja kan vara tvångssyndrom

Skillnaden mellan en tvångstanke och en vanlig tanke är att den oftast är spekulativ, katastrofbetonad och ihärdig – den ger sig inte, förrän vi fått bevis för att den är osann, och knappt ens då. Men alla tvångshandlingar är inte destruktiva. En av de vanligare, enligt en undersökning bland Aftonbladets läsare, är dubbelkolla alla plattor när man lämnar huset. Vilket kan vara klokt om man är en tankspridd person.

Det är ett problem först när vardagslivet hämmas, eller när du ägnar mer än en timme varje dag åt att tänka på det. Ungefär tre procent av befolkningen lider av tvångssyndrom, OCD, där beteendet är så allvarligt att det uppfyller en diagnos. Dessa personer har ofta specifika karaktärsdrag, som t ex renlighetsmani, pedanteri och pefektionim, tex att lägga saker i en viss ordning. Många har svårt att ventilera känslor och är strama och formella. De har ingen kontroll på sina tankar, därför kontrollerar de annat i stället, förklarar Jonas Gåde i artikeln.

Lösningen för såväl OCD-drabbade och oss vardagsnojiga är att lära sig att upptäcka vad som är en tvångstanke och vad som inte är det, samt att ”stänga av” katastrofscenarion.

Mina vardagsnojor är:

- att jag måste kolla att ytterdörren är låst flera ggr ( har lämnat den olåst vid flera tillfällen, t o m med ytterdörren på glänt en gång).

- att jag inte vill ta i handtag och kranar på offentliga toaletter, utan istället använder en pappershandduk eller toapapper för att öppna kranar och dörrar. Jag är rädd för smitta eftersom jag vet att många inte tvättar händerna efter toabesök.

- att innan jag går ut från toan måste locket vara nerfällt. Är rädd att ormar eller råttor ska komma in via avloppet. Det beror antagligen på att jag läst om sådana händelser.

Det här är inget som stör mig och jag gör det reflexmässigt. Har faktiskt aldrig tänkt på att det kan vara tvångstankar. Jag lider absolut inte av pedanteri är väl däremot lite perfektionist. Men OCD tror jag inte att jag har.


3 kommentarer:

Nonna sa...

Gud vad jag lär mig mycket av din blogg tack snälla för bra info. Vet inte om jag har några tvångstankar direkt - ibland då jag susar iväg utan nycklar osv önskar jag att jag kollat bättre. Det enda jag kommer på är att jag har svårt att gå till jobbet om inte sängen är bäddad. Varannan vecka ligger dock maken kvar eftersom han jobbar em då, så jag kan bara bädda min egen sida.
Då man har mer smärtor så är ju minnet sämre och DÅ behöver man kolla sig själv så man inte lämnar dörrar och fönster öppna. Håll tummen för mig imorgon då jag ska till FK och lyssna på deras info kl 14.00
Kram Nonna

Charlotte sa...

Jaha ja...undrar vad man egentligen lider av....kan det vara tvångstankar el pedanteri el "vanlig" noja tro??? *fniss*

Själv har jag en noja av att alla koppar måste ha sina öron till vänster i skåpet.. Besticken i disken MÅSTE ha handtagen till vänster! (Beror mest på att jag skurit mej ett antal ggr på knivar när de legat åt andra hållet) *ler*

Jaaa, tänker man efter så har man ganska många "nojor" egentligen hihi

Kram/ Charlotte

Kaktusblomman sa...

Klart jag håller tummarna för dig Nonna! Tänk bara på att hålla dig lugn och skriv upp ev. frågor på en lapp innan mötet.

Till Charlotte: Gränsen mellan sjukt och friskt är flytande. Men om man lider av det är det sjukt.

Kramar!