fredag 30 januari 2009

Tips för att förlänga livet

Följande tips kan läsas i aftonbladets artikel:

1. Ett rum med utsikt - borde väl gälla både där du bor och på "hemmet". Jag tror också att boendemiljön har väldigt stor betydelse.

2. Rensa i röran! Oordning skapar dålig samvete och stress samt höjer blodtrycket.

3. Skaffa dig ett husdjur - ger sällskap, beröring, motion.

4. Bra sex! Viktigt för välbefinnandet och avstressande.

5. Tyst boendemiljö. Att utsättas för trafikljud under lång tid, är orsaken till hela tre procent av alla dödsfall som följer av en hjärtinfarkt. Oväsen försätter dig i ett stressat tillstånd. Kroppen reagerar på ljud även när du sover och pumpar ut stresshormoner. Dessa kan påverka både hjärta och blodkärl, vilket kan leda till högt blodtryck, hjärtattack och slaganfall.

6. Att vara kvinna förlänger livet med 10 år. Män är mer utsatta för missbruk och våld.

7. Gift dig! Gifta par lever generellt längre än frånskilda eller icke gifta. Med rätt partner kan man klara de värsta kriser. Dessutom är det billigare att leva för två som bor ihop än för en singel.

8. Tänk på att ha en god hållning.Dålig hållning kan leda till skador och försämrad hälsa i stort.

9. Tänk positivt! Forskning visar att optimistiska människor tenderar leva mer hälsosamt än de som är mer pessimistiska. Det gäller framförallt träning och sociala aktiviteter. En positiv inställning tycks också ge en snabbare återhämtning efter sjukdom eller skada och man får mindre infektioner.

10. Stärk ditt självförtroende.Människor med bra självförtroende värderar sig själva och sin hälsa väl. De är också lyckligare än personer med lågt självförtroende

11. Sov 7 timmar varje natt. Dålig sömn höjer halterna av stresshormon och även blodtrycket. Det är inte bra att sova för mycket heller.

12. Tron gör under! Fler än 1000 undersökningar bevisar att det finns en koppling mellan tro och ett långt liv.

Men jag tycker att de har glömt det viktigaste! Nämligen kost och motion!Det hjälper nog inte att man är lycklig om man inte har mat för dagen eller inte kan röra sig. Alkohol och rökning orsakar också mycket ohälsa.


3 kommentarer:

Nonna sa...

Intressant men motionen ingick ju lite under 9. men jag tycker den kunde fått en egen rubrik. Ja tobak och alkohol och drogbruk missades absolut det är ju något som för med sig så mycket olyckor och elände så DET borde haft hög prio på listan.
Tack igen för bra info - jag gillar din sida! Själv skriver jag bara om min egen värld men det är så jag är!
Kram från Nonna i norr!

Kaktusblomman sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Kaktusblomman sa...

Hej!

Jaja men, det har du rätt i tänkte inte på det att den ingick där. Även andra droger som knark och läkemedel är skadliga för kroppen och förkortar livet och borde också ha nämnts.

Kramar!