tisdag 13 januari 2009

Molekyl i blodet skyddar mot HIV

Ett svensk-kanadensiskt forskarlag har upptäckt att en molekyl kan skydda mot hivinfektion.Mängden av molekylen i blodet varierar i befolkningen, vissa personer tros vara helt resistenta mot smittan. Upptäckten kan komma att leda till nya behandlingar.

Det handlar om en blodgruppsmolekyl som normalt finns på ytan av både vita och röda blodkroppar. Stora mängder av denna molekyl visar sig i cellstudier öka motståndskraften mot hivinfektion, medan en brist på molekylen minskar motståndskraften.Upptäckten kan leda till nya behandlingar mot sjukdomen för alla.

En tänkbar användning är att föra in molekylen eller att öka dess verkningsgrad hos människor som exponerats för smitta för att minska risken för att en hivinfektion verkligen bryter ut.

Enligt forskarna är detta den blott andra upptäckten av en naturlig resistensfaktor mot hiv. Till skillnad från den tidigare upptäckten tycks denna faktor dessutom gälla alla testade stammar av viruset.

Resultatet av studien publiceras på måndagen i tidskriften Blood Journal.

Äntligen ett genombrott i AIDS-forskningen!HIV och AIDS ökar lavinartat framför allt i utvecklingsländerna, men även i Sverige.



Inga kommentarer: