torsdag 15 januari 2009

Vi måste röra oss mer i vardagen

En rapport till regeringen slår Folkhälsoinstitutet fast att vi svenskar måste röra på oss mer. Tidigare har det hävdats att man bör ta 10 000 steg om dagen för få ett friskare liv, men en internationell vetenskaplig studie visar att de flesta behöver röra på sig mer än så för att hålla en hälsosam vikt. Att minska de sociala skillnaderna är en viktig folkhälsofråga. Vi måste kanske tänka på ett annat sätt än tidigare. Redan när man planerar nya områden måste man exempelvis ta mer hänsyn till det forskningen visat om bland annat grönområdenas betydelse. Kan man bygga in att folk rör sig mer bara i sin vardag, får man så att säga hälsan på köpet, säger Sarah Wamala, generaldirektör för Folkhälsoinstitutet.

Jag brukar röra på mig i vardagen genom att göra saker under Tv-reklamen, tex plocka i eller ur tvättmaskinen, hänga tvätt, diska eller något annat. Försöker också gå ut och promenera varje dag och träna pilates 2 ggr/vecka. Ett annat bra tips är att gå av någon hållplats tidgare när man åker kollektivt eller springa upp och ner i trappen 10 ggr (om man har någon trapp hemma). Där kan man också träna vaderna genom att stå på kanten av trappsteget och ha hälen utanför.Jag tar alltid trappen istället för hissen om jag inte bär något tungt.


2 kommentarer:

Nisse sa...

Istanes! Vad du ligger i.

Tur att 'min' varmvattenjympa börjar nu på söndag. Känner att jag håller på att 'rosta igen'.

Kramar!

Kaktusblomman sa...

Om jag ska vara ärlig så har jag inte tränat så aktivt under julveckorna, inte tränat pilates och börjar också "rosta". Men jag tänker börja om så smått. Däremot har jag föröskt hålla igång i vardagen och upptäckt att jag faktiskt har mindre ont nu än då jag tränar som vanligt. Dvs gränsen är smal, om man tränar för hårt så får man mer ont istället för att bli bättre.Däremot så dammsuger jag inte och torkar golv. Jag bär och lyfter också så lite som möjligt. Men dammtorka och småplock går bra.

Vattengympa är jättebra, skonsamt för kroppen.Det viktiga är att man rör på sig.

Kramar!