Nyligen presenterades den årliga rapporten ”Svenskarna och internet”, utgiven av World Internet Institute. Den ger en intressant spegling av internetsamhället.
Trots en ökad spridning, visar undersökningen att 28 procent – eller cirka två miljoner (!) svenskar befinner sig utanför det så kallade internetsamhället.
Utanförskapet finns i alla åldersgrupper, men främst bland dem över 55 år. Bristande intresse är största anledningen (35 procent). Således är det en myt att bara pensionärer avstår från internetanvändning. Endast var fjärde användare anser att internet ”gjort världen till en bättre plats att leva på”. Och 62 procent anser att det behövs regler och kontroll.
Debattören Sven Karlsson skriver att det finns en digital klyfta – som får sociala konsekvenser. Allt mer utgår från att du har tillgång till internet, men cirka två miljoner (!) svenskar befinner sig utanför det så kallade internetsamhället. Det är inte enbart ett tillgänglighets- och ekonomiskt problem, det är också ett demokratiskt problem.
Jag går aldrig in på www … hellre på Ica och Coop, och hårddisken finns enbart på diskbänken. Men jag finner faktiskt ett värde i att få slippa all denna ”fantastiska” men också stressframkallande digitala teknik, skriver Sven Karlsson.
"Allt mer utgår från att du har tillgång till dator och internet. I alla sammanhang förutsätts att du är just dator- och internetanvändare. Att alla gladeligen och absolut självklart anammat den ”nya” tekniken. Det är jobbigt att alltid bli misstänkliggjord om man säger att, nej jag har inte internet. Under ytan ligger en slags latent anklagelse. Du får skylla dig själv om du ”blivit kvar på perrongen” (och missat det smarta elektronikhöghastighetståget)." Karlsson menar att Internet har blivit en religion, något man tillber.
Det ligger något i detta. Men samtidigt är det nog viktigt att följa med utvecklingen.
hälsa
samhälle
sjukdom
forskning
1 kommentar:
En religion?
Njae..., snarare en sekt :)
Kramar!
Skicka en kommentar