söndag 1 juni 2008

Svar från Regeringen ang. "Rehabiliteringskedjan"

Så här svarar Gunnar Axén,moderat och ordförande för Socialförsäkringsutskottet, på vykortet" från LO:s hemsida som jag skickade ang. Regeringens förslag på den sk Rehabiliteringskedjan :

"Den rehabiliteringsreform som vi nu genomför innebär inte det som du tycks befara. Istället för att i princip automatiskt förtidspensioneras efter ett års sjukskrivning och få en ersättningsnivå på 64% så inför vi en förlängdsjukpeng med 75% i ersättningsnivå."Men han säger inget om att man bara får vara sjukskriven max 365 dagar! "Istället för att pröva arbetsförmågan mot andra jobb på arbetsmarknaden redan efter 3 veckor som sjukskriven, vilket kan ske med de nuvarande reglerna, så inför vi en fredad tid på 6 månader då arbetsförmågan endast prövas mot arbetsuppgifter hos den egna arbetsgivaren."

"Istället för att behöva säga upp sig från sitt gamla arbete för att prova på ett annat jobb så inför vi en rätt till tjänstledighet för den som vill prova på ett annat yrke som kanske passar den egna arbetsförmågan bättre. Vi inför också en möjlighet för den som har beviljats permanent förtidspension att arbeta utan att rätten till förtidspension ifrågasätts."Bra!Men finns det någon baktanke?

"Vidare inför vi en rehabiliteringsgaranti och förstärker företagshälsovården."Det gäller bara anställda inte arbetslösa! "3,4 miljarder kronor extra satsas på dessa reformer.Vid det senaste årsskiftet möjliggjorde vi för Försäkringskassan att köpa rehabiliteringsinsatser av landstinget.För att göra det attraktivare för arbetsgivare att anställa den som varit sjukfrånvarande länge så införde vi de s.k. Nyfriskjobben vid årsskiftet." Med lägre ersättning än den lön du hade tidigare?

"Hela syftet med rehabiliteringsreformen är att ersätta dagens system med långa passiva sjukskrivningar med tidiga och aktiva rehabiliteringsinsatser. Vi vill sänka trösklarna och göra det lättare att återgå i arbete.I korthet så handlar det om att skapa en kortare väg till ett friskare liv." Ett friskare liv? Det är Försäkringskassan som avgör vem som är frisk eller sjuk! Att ha arbetsförmåga är inte samma sak som att vara frisk. De som har tex långvarig smärta och whiplashskador tvingas tillbaka till jobbet.


Jag svarar så här på hans mail:

Det är bra med sänkta trösklar och bättre rehabilitering, men för den som inte kan arbeta innebär det stora försämringar.Arbetstagaren/den sjuke får hela ansvaret för rehabilitering och att arbetsgivaren och Försäkringskassan slipper ansvar. Hur många vill anställa den som bara kan arbeta 10 timmar/vecka? Då faller man dessutom utanför socialförsäkringssystemet.Efter sex månaders sjukdom förlorar man sin anställning! Många riskerar ju att bli utförsäkrade dessutom.Hur förklarar ni det?

Då svarar Axén följande: "Den som är sjuk och därmed saknar arbetsförmåga ska givetvis ha sjukpeng.Idag kan kan vid bedömning av arbetsförmågan en prövning mot jobb på hela arbetsmarknaden ske redan efter tre veckor, vi ändrar detta och en inför en regel som säger ett den prövningen ska ske först efter 6 månader. Idag förtidspensioneras de flesta automatiskt efter ett års sjukskrivning (och får en ersättningsnivå på 64%), vi inför istället en förslängd sjukpeng(med en ersättningsnivå på 75%)."Ersättningen för sjukersättning är följande: 75% av inkomsten i sjukpenning, därefter får du 64% av det i pension( sjukersättning). Taket är 250 000, tjänar du mer förlorar du mer.

"Jag kan inte se detta som försämringar för den som är sjuk. Kan du det? Samma ansvarsfördelning för rehabiliteringsinsatser som gäller idag kommer att gälla även i framtiden. Arbetsgivaren kommer ha samma ansvar i framtiden som gäller idag, samma sak gäller för Försäkringskassan och övriga instanser har har olika ansvar för rehabilitering."Det har inte funkat tidigare heller. Försäkringskassan har väntat på arbetsgivaren som i många fall inte har gjort ett dugg utan bara väntat på att den sjuke ska få sjukersättning så att han kan sägas upp! "Sedan årskiftet kan Försäkringkassan dessutom köpa rehabiliteringinsatser direkt från landstinget. Den enskilde får en rätt till rehabilitering med hjälp av den rehabiliteringsgaranti vi inför. Man faller inte utanför socialförsäkringssystemet om man kan arbeta 10-20 timmar/vecka."
Lustigt! Man får idag inte tillgodoräkna sig inkomsten för pension om man arbetar under ett visst antal timmar/vecka. "Precis som idag så kommer man i framtiden att kunna vara sjukskriven eller förtidspensionerad på deltid. Att någon är sjukskriven imer än sex månader är inte grund för uppsägning idag och kommer så inte vara i framtiden heller. Idag blir man oftast förtidspensionerad efter 12 månaders sjukskrivning, förtidspension är en grund för uppsägning men vi ersätter prövningen för förtidspension med en förlängd sjukpeng. Vi inför dessutom rätt till tjänstledighet från det ordinarie arbetet om man vill prova på ett annat arbete för att man inte ska behöva säga upp sin ordinarie anställning."

"Det finns tyvärr de som i politiska syften sprider felaktiga påståenden om vad rehabiliteringsreformen verkligen innebär. Det är djupt olyckligt att man försöker ta politiska poänger genom att göra många människor oroliga helt i onödan", skriver Axén i sitt mail.

Läs vad Resursbloggen och Ryggraden säger om regeringens förslag.





Inga kommentarer: