söndag 8 juni 2008

Antibiotika i tid kan förebygga magsäckscancer

Många fall av magsäckscancer skulle kunna förebyggas om man hittade och behandlade patienterna före 50 års ålder. Den slutsatsen drar mag-tarmspecialisten Tom Storskrubb i sin doktorsavhandling vid Karolinska Institutet. Avhandlingen bygger på en stor studie med gastroskopi, med 1 000 slumpmässigt utvalda friska personer i Kalix och Haparanda.

Ärrbildningar och cellförändringar i magsäcken orsakade av magsårsbakterien Helicobacter pylori är den vanligaste orsaken till magsäckscancer och står för upp till 90 procent av cancerfallen.

Genom att undersöka magsäcksslemhinnan hos försökspersonerna har Tom Storskrubb visat att det före 50 års ålder inte blir några cellförändringar även om patienten är infekterad av magsårsbakterien. Därmed borde det också vara möjligt att förhindra uppkomsten av cancer senare i livet om man avlägsnar bakterien i tid.

Fakta: "Magsårsbakterien Helicobacter pylori upptäcktes 1982 av australiensarna Robin Warren och Barry Marshall. Upptäckten har revolutionerat behandlingen av magsår liksom förståelsen för uppkomsten av magsäckscancer och belönades 2005 med Nobelpriset i fysiologi eller medicin.

En stor andel av världens befolkning är infekterad av Helicobacter pylori, men bara en mindre andel drabbas av magsår. I västvärlden har antalet infekterade minskat i takt med att levnadsförhållandena blivit bättre, medan befolkningen i fattigare och mer tätbefolkade delar av världen visar en fortsatt hög smittofrekvens.

Varje år upptäcks ungefär 1000 fall av magsäckscancer i Sverige. Av dessa orsakas minst 700 av en tidigare infektion av Helicobacter pylori."

Själv har jag också haft magsår pga heliobacter Pylorori. Det var 2001 som jag fick akuta besvär med kräkningar och ont i magen. Ett enkelt blodprov visade att det var magsårsbakterien som var boven. Jag hade haft magbesvär med ont i magen och sura uppstötningar några år innan jag fick det akuta anfallet, men hade självmedicinerat mig med receptfria läkemedel och vägrat göra gastroscopi (gå ner med fiberoptik i magen). Dumt! Jag blev helt frisk efter behandlingen som består av antibiotika + Losec.Så du som har sådana besvär med magen, gå och kolla!


Intressant



Inga kommentarer: