onsdag 4 juni 2008

Rehabgaranti som hänger i luften

Regeringen säger att de ska satsa 3,4 miljarder på "Rehabgaranti" för vissa grupper och utbyggd företagshälsovård,men det finns inget färdig förslag om detta än! Trots det lägger Regeringen fram förslaget om "Rehabkedja" som är mycket kontroversiellt och har fått protester från tusentals. Personer med rygg- och nackbesvär och de som har drabbats av lindriga eller medelsvåra depressioner ska prioriteras. Det är drygt en tredjedel av alla sjukskrivna.Men det blir frivilligt för landstingen om de vill satsa mer pengar på denna grupp.

Samtidigt tycker jag att det är fel att det bara ska satsas pengar på en grupp och utelämna övriga. Den som lider av tex stroke eller parkinson behöver säkert lika mycket rehab, om inte mer. Det är orättvist och inhumant.

Det kommer också att ha betydelse var man bor. Politiker i glesbygd med svårigheter att klara ekonomin, tycker nog att det finns annat att lägga pengarna på. Dessutom gynnar satsningar på företagshälsovård bara de som är fast anställda och arbetsgivarens ansvar tas bort.

Alliansregeringen ökar utsorteringen, med hjälp av myter om bidragsfusket och den sk rehabkedjan som inte ens är färdig. . Att ständigt få höra vilken parasit man är och förlora sitt arbete för att man inte klarar det ökar den känsla av utanförskap, som Fredrik Reinfeldt så ofta pratar om. Att dessutom drabbas ekonomiskt gör inte det hela bättre. Den som verkligen är sjuk och inte KAN arbeta kommer att få ett helvete!Det som väntar är ständiga utredningar och arbetsprövningar samt läkarbesök för att styrka sjukdomen/skadan. Den som blir misstänkliggjord och får gå till Sociala efter att ha tvingats sälja sin egendom känner sig verkligen utanför. Hela 12 % kommer att tvingas till socialhjälp. Det finns heller inget färdigt förslag om de sk resursarbeten som utförsäkrade skulle ha möjlighet att få. Reinfeldt måsta ha missförstått innebörden av ordet "utanförskap".
Är det rättvist att den som skadat sig i jobbet ska tvingas säga upp sig efter sex månader,medan det inte ställs några krav på arbetgivaren?

Regeringen har så bråttom att rasera välfärdssystemen att de inte hinner göra förslagen färdiga innan de ska genomföras. Viken hafs- och slafsregering vi har fått!








4 kommentarer:

Nonna sa...

Håller med dig till fullo!! Vad ska man göra?? Ingen lyssnar ju på en liten sjuk människa!
På oss tittar man över axeln tills man själv är drabbad.
Kram Nonna

Kaktusblomman sa...

Ja, ingen vill anställa en sjuk 50-åring som bara kan jobba 10 timmar/vecka.

Bille sa...

Jo jag håller också med. Så fegt.... att trampa på den som redan ligger. Undra vad som händer if. någon av de här stora pamparna själv blir sjuk??
Kram Bille

Admin sa...

Instämmer för det första med kaktusblomman. Exakt så är det. Jag har aldrig fått se en smärtläkare och har varit sjuk i över 5 år nu!!
Rehabilitation? Jag känner bara till ordet. Vad är det egentligen?

Men, men.. "det ska löna sig att arbeta" och.... det ska straffas att vara sjuk. Fast andra delen av meningen sägs inte högt.