måndag 16 juni 2008

Skriv på namninsamling för nyval!

Regeringen Reinfeldt och alliansen har genom att driva igenom nya regler inom sjukförsäkringen utan att ta hänsyn till de tunga remissinstanserna varningar eller allmänhetens protester, visat att de inte är intresserade av att verka enligt demokratins spelregler.

Lagen, som innebär den största förändringen av sjukförsäkringssystemet på 15 år, har inte granskats av lagrådet med motiveringen att det var en "enkel beskaffenhet".
Regeringen har gjort ytterligare stora förändringar som riskerar att hota den lilla människans rättigheter till god och rättvis sjukvård. Förändringar som nästan inga svenskar vill ha, men som regeringen planerar att göra allt för att driva igenom.Här är en direktlänk till sidan!





Intressant

söndag 15 juni 2008

Hemtjänsten har inte förstått vem de är till för

I fredags ringde hemtjänsten och sa att de skulle komma och putsa fönster 1 timme senare! Då hade jag en snickare hemma som rivit ut hela köket och satt bara och flämtade av utmattning. När man haft hantverkare som stökat runt och alla ens ägodelar är i kartonger är man inte så himla allert. Jag har svårt att hitta min saker i vanliga fall och det här gör inte saken lättare precis.

Ok, jag plockade bort från fönstren och väntade och väntade..... Det hade inte kommit någon kl. 16.00, så jag ringde hemtjänsten. Men givetvis var det bara en telefonsvarare jag fick kontakt med. Först idag, två dagar senare ringer de upp mig och säger att det blir i morgon istället!

När sådant här händer funderar jag på om hemtjänsten vet att de är till för mig istället för tvärtom. Det finns absolut inte någon flexibilitet mot brukaren. Om jag t ex inte kan ta emot de när de ska städa, får jag ingen städning och får vänta flera veckor till nästa gång. Jag förväntas tydligen inte ha något eget liv, utan förutsätts bara sitta hemma och rulla tummarna.

De har också en konstig regel som säger att jag måste vara hemma när de kommer, även omde ringer med kort varsel. Kanske för att de inte ska bli beskyllda för stöld, men stjäla kan de göra även då jag är hemma. Jag kan omöjligt hålla koll på två personer som är på olika håll i huset. Men litar på att de är justa. Jag får också finna mig i att vissa av personalen bara rycker upp dörren när de kommer och behandlar mig som ett objekt.

Det finns någon slags oskriven regel som säger att man som brukare ska vara tacksam för att man får hjälp och inte klaga. Visst är jag tacksam, men jag kräver att bli behandlad med respekt. Nu funderar jag på att anlita ett städbolag istället. De städar i alla fall de timmar man kommit överens om och betalar för. Dessutom får man göra avdrag med 50% av kostnaden. Ett av de få bra beslut som Alliansregeringen fattat.



Intressant

fredag 13 juni 2008

Mer pengar till hjärnforskning

Hjärnfonden delar ut sammanlagt elva miljoner kronor till 22 svenska forskare inom hjärnforskning. DEt gäller t ex sjukdomar som ALS, parkinson, ms och alzheimer men också forskning om skador som kan bli följden av hjärnblödning, propp i hjärnan eller trafikolyckor.

Jag hoppas att det forskas mer om lätta hjärnskador och att man hittar ett bra sätt att ställa diagnos på dem och de kognitiva problem som ofta blir följden.Idag accepterar t ex inte Försäkringskassan neuropsykologiska test som visar om man har kognitiva problem,utan skyller istället minnes- och koncentrationsproblem på stress och depression.

I onsdags var jag med i en forskningsstudie på Sahlgrenska om hjärntrötthet. Den visar att jag tänker långsamt och har problem med planering och att göra flera saker samtidigt.Jag var väldigt trött efteråt och hade huvudvärk.




måndag 9 juni 2008

Informationsstress kan ge Altzheimerliknande symtom

Dagens flöde av information kan leda till MCI,mild kognitiv störning. MCI präglas ofta av försämrad minnesfunktion, men leg psykolog Arto Nordlunds avhandling visar att så gott som alla personer med MCI också har andra symtom som försämrad uppmärksamhet eller rumsuppfattning, planeringssvårigheter eller språkliga symtom.Godartad MCI,dvs MCI som inte orsakas av förstadier till demens, leder ofta till problem med planering, rumsuppfattning och språk.Det kan uppstå pga stress eller kroppsliga sjukdomar.

Det är väl MCI jag har. Det påstås att om man har flera symtom samtidigt, blir man dement efter två år. Då skulle jag ha varit det för länge sedan!





söndag 8 juni 2008

Antibiotika i tid kan förebygga magsäckscancer

Många fall av magsäckscancer skulle kunna förebyggas om man hittade och behandlade patienterna före 50 års ålder. Den slutsatsen drar mag-tarmspecialisten Tom Storskrubb i sin doktorsavhandling vid Karolinska Institutet. Avhandlingen bygger på en stor studie med gastroskopi, med 1 000 slumpmässigt utvalda friska personer i Kalix och Haparanda.

Ärrbildningar och cellförändringar i magsäcken orsakade av magsårsbakterien Helicobacter pylori är den vanligaste orsaken till magsäckscancer och står för upp till 90 procent av cancerfallen.

Genom att undersöka magsäcksslemhinnan hos försökspersonerna har Tom Storskrubb visat att det före 50 års ålder inte blir några cellförändringar även om patienten är infekterad av magsårsbakterien. Därmed borde det också vara möjligt att förhindra uppkomsten av cancer senare i livet om man avlägsnar bakterien i tid.

Fakta: "Magsårsbakterien Helicobacter pylori upptäcktes 1982 av australiensarna Robin Warren och Barry Marshall. Upptäckten har revolutionerat behandlingen av magsår liksom förståelsen för uppkomsten av magsäckscancer och belönades 2005 med Nobelpriset i fysiologi eller medicin.

En stor andel av världens befolkning är infekterad av Helicobacter pylori, men bara en mindre andel drabbas av magsår. I västvärlden har antalet infekterade minskat i takt med att levnadsförhållandena blivit bättre, medan befolkningen i fattigare och mer tätbefolkade delar av världen visar en fortsatt hög smittofrekvens.

Varje år upptäcks ungefär 1000 fall av magsäckscancer i Sverige. Av dessa orsakas minst 700 av en tidigare infektion av Helicobacter pylori."

Själv har jag också haft magsår pga heliobacter Pylorori. Det var 2001 som jag fick akuta besvär med kräkningar och ont i magen. Ett enkelt blodprov visade att det var magsårsbakterien som var boven. Jag hade haft magbesvär med ont i magen och sura uppstötningar några år innan jag fick det akuta anfallet, men hade självmedicinerat mig med receptfria läkemedel och vägrat göra gastroscopi (gå ner med fiberoptik i magen). Dumt! Jag blev helt frisk efter behandlingen som består av antibiotika + Losec.Så du som har sådana besvär med magen, gå och kolla!


Intressant



torsdag 5 juni 2008

Massage , ja tack!

Jag har börjat få behandling hos en massageterapuet här i stan. Det kostar skjortan (500:-),men jag har så ont i rygg och ben att jag måste göra något åt det.Jag får elstimulering, massage, ultraljud och laser.

Efter första gången hade jag jätteont och kunde knappt sova på natten.Men nu efter några ggr känns det bättre,men fortfarande sover jag dåligt pga pirr i benen och ont i ryggen. Men det känns på ett annat sätt än tidigare. Min tinnitus har också blivit bättre. Jag hör ljudet mer på ena sidan nu.

I mogon ska min tinnitus utredas. Själv är jag ganska säker på att det är min nacksada som spökar,men det är ändå bra att få kolla hörsel mm.




onsdag 4 juni 2008

Burkini inget för jämställda kvinnor


Nu har det tydligen börjar säljas en burkini (motsvarighet till bikini) för muslimska tjejer i Sverige. Syftet är att de ska kunna bada utan att visa hud eller hår. De kunde väl lika gärna ta på sig en dykardräkt? Förstår inte heller varför de är på ett nakenbad?

Jag tycker att religioner ska respekteras och tyckte tidigare att det var OK att kvinnnor bar slöja, men har efter olika artiklar och Tv-program ändrat uppfattning. Jag såg tex ett Tv-program där småflickor inom Islam fick "vänja" sig vid slöja från 7 års ålder för att vid 12 år vara tvungna att bära den ute i samhället. Det skedde inte utan protester och tvivel, men de tystades ner fort. Anledningen till att kvinnor bär slöja, är att regionen säger det och att män kan bli attraherade av dem (!!!) Kvinnor och flickor inom Islam har ett hårt socialt och kulturellt tryck på sig för att bära slöja. Det märklga är att kvinnorna själva medverkar till att det vidmakthålls. Men de har kanske inget val? Varför skulle en kvinna frivilligt bära slöja när det är 25-30 grader varmt om hon inte blivit hjärntvättad? Varför skulle en kvinna frivilligt bada och sola fullt påklädd? Det är dessutom inte bra för hälsan. Huden behöver minst 10-15 minuters sol utan solskydd varje dag för att bilda D-vitamin. Mörkare hud behöver mer sol än ljus. Men givetvis är det upp till var och en om man är påklädd eller inte, men det ska vara av egen fri vilja.

Så länge vi tillåter detta förtyck av kvinnor och anpassar oss till det, kommer inget att ändras. Följderna av förtrycket av kvinnor är bl a trakasserier, misshandel, hedersmord och att kvinnor opereras för att dölja att de inte är oskulder.

Det var gångbart för flera tusen år sedan att skuldbelägga kvinnor och se dem som "farliga", tidigare spärrades obstinata kvinnor in på mentalsjukhus i Sverige och var omyndigförklarade. Men det måste väl ändå anses diskriminerande att särbehandla kvinnor idag? Att kvinnor ska bära slöja är ett manligt påfund för att hålla kvinnor på mattan ( flera tusen år gammalt dessutom) och har inget med religion att göra. Det hör därför inte hemma i ett modernt och demokratiskt samhälle! Att alla gudar är män (vad jag vet), är inte helt utan anledning! Det är därför kvinnor ska "underkasta sig" Gud. Nej,stå på er tjejer och låt er inte förföras av tal om religionen!





Intressant

Rehabgaranti som hänger i luften

Regeringen säger att de ska satsa 3,4 miljarder på "Rehabgaranti" för vissa grupper och utbyggd företagshälsovård,men det finns inget färdig förslag om detta än! Trots det lägger Regeringen fram förslaget om "Rehabkedja" som är mycket kontroversiellt och har fått protester från tusentals. Personer med rygg- och nackbesvär och de som har drabbats av lindriga eller medelsvåra depressioner ska prioriteras. Det är drygt en tredjedel av alla sjukskrivna.Men det blir frivilligt för landstingen om de vill satsa mer pengar på denna grupp.

Samtidigt tycker jag att det är fel att det bara ska satsas pengar på en grupp och utelämna övriga. Den som lider av tex stroke eller parkinson behöver säkert lika mycket rehab, om inte mer. Det är orättvist och inhumant.

Det kommer också att ha betydelse var man bor. Politiker i glesbygd med svårigheter att klara ekonomin, tycker nog att det finns annat att lägga pengarna på. Dessutom gynnar satsningar på företagshälsovård bara de som är fast anställda och arbetsgivarens ansvar tas bort.

Alliansregeringen ökar utsorteringen, med hjälp av myter om bidragsfusket och den sk rehabkedjan som inte ens är färdig. . Att ständigt få höra vilken parasit man är och förlora sitt arbete för att man inte klarar det ökar den känsla av utanförskap, som Fredrik Reinfeldt så ofta pratar om. Att dessutom drabbas ekonomiskt gör inte det hela bättre. Den som verkligen är sjuk och inte KAN arbeta kommer att få ett helvete!Det som väntar är ständiga utredningar och arbetsprövningar samt läkarbesök för att styrka sjukdomen/skadan. Den som blir misstänkliggjord och får gå till Sociala efter att ha tvingats sälja sin egendom känner sig verkligen utanför. Hela 12 % kommer att tvingas till socialhjälp. Det finns heller inget färdigt förslag om de sk resursarbeten som utförsäkrade skulle ha möjlighet att få. Reinfeldt måsta ha missförstått innebörden av ordet "utanförskap".
Är det rättvist att den som skadat sig i jobbet ska tvingas säga upp sig efter sex månader,medan det inte ställs några krav på arbetgivaren?

Regeringen har så bråttom att rasera välfärdssystemen att de inte hinner göra förslagen färdiga innan de ska genomföras. Viken hafs- och slafsregering vi har fått!








Inte bara engångsgrillar som skräpar- fimpar överallt

GP har skrivit om engångsgrillar som lämnats kvar i naturen. Sist jag besökte badstranden var det några korkade människor som hade tänt just en sådan i gräset, vilket höll på att ta en ända med förskräckelse. Elden spred sig blixtsnabbt och det slog upp höga lågor. Jag trodde att det skulle bli skogsbrand och packade ihop mina saker. Stod sedan helt paralyserad och tittade på. Många människor sprang i panik därifrån. Men tack och liv var det några killar som hade sinnesnärvaro. De blötte sina badhanddukar i havet och slog på elden. Andra bar vatten i plastkassar och efter några minuter kom badvakterna med brandsläckare. Vilken tur att det fanns folk som kunde tänka klart. Inte min starka sida, precis.

Ett annat problem är cigarettfimpar. Kanske inte lika skrymmande, men allmänt otrevliga och giftiga för djur och barn. De kan också orsaka eldsvådor! Jag tycker att det är dåligt av rökare att inte ta med sig fimparna och slänga dem på lämpligt ställe.

I sista hand borde fimpar som lämnats kvar tas bort av de som städar stranden. Det görs inte på de badplatser jag besökt i alla fall. Det är konstigt att rökare inte kan visa hänsyn och ta sitt ansvar för miljön? Inte nog med att de förpestar luften, de slänger giftiga fimpar överallt också. Det borde förstås inte lämnas något skräp på badstranden överhuvudtaget. Ta med det till soptunnan!


måndag 2 juni 2008

Ett rop på hjälp från försäkringskassan


En anonym handläggare från Försäkringskassan slår larm om den utsortering av sjuka människor som det ska tas beslut om den 4 juni och som ska börja gälla från den 1 juli i år. Handläggaren varnar för att den nya sk "Rehabiliteringskedjan" innebär att det blir många som faller mellan stolarna och istället hänvisas till Socialhjälp.

Det blir tre "gallringar":
1. Den första efter sex månader då Försäkringskassan ska bedöma om den sjukskrivna skulle kunna klara ett annat arbete på den reguljära arbetsmarknaden.Det kan innebära att om man inte klarar sitt ordinarie arbete, antingen inte alls eller inte på heltid, men skulle klara ett annat arbete, så förlorar man rätt till ersättning från Försäkringskassan. Detta sker trots att man kanske skulle kunna komma tillbaka till sitt ordinarie arbete efter ytterligare en tids rehabilitering.

2. Den andra "gallringen" kommer efter 364 dagars sjukskrivning. De som är sjukskrivna efter 180 dagar, ska efter 364 dagars sjukskrivning stängas ute från ersättning.

3. Den tredje "gallringen" sker efter ytterligare max 550 dagar med förlängd sjukpenning (med lägre ersättning). Försäkringskassans bedömning sker då mot hela arbetsmarknaden och hänsyn kommer inte att tas till ålder, bosättningsförhållanden, utbildning eller andra omständigheter. Det innebär att många då får vända sig till Sociala och sälja sina tillgångar.

Tidsbegränsad sjukersättning försvinner också och ingen kan vara sjukskriven mer än 550 dagar. Därefter blir det permanent sjukersättning eller arbetsförmedling/ Sociala.

Så här skriver handläggaren: "Ska vi nu kasta ut dem utan försörjning? Ska vi straffa dem för att de gav allt för arbetet och försökte vara lojala, duktiga och klara av de många gånger orimliga krav som fick dem gå in i väggen? Ska vi dra in ersättningen och skicka dem till en social inrättning som tvingar dem tömma alla sina tillgångar för att få stöd? På vilket sätt ökar detta deras förmåga att träna, kämpa och jobba för att bli bättre och återvinna sin arbetsförmåga och sitt liv?" Sätt stopp för detta innnan det är för sent!







Forskningsrapport om läkarhot beställd av Försäkringskassan

Nu skriver GP med fet rubrik att det är vanligt att läkare hotas. Läkaren och doktoranden Malin Swartling, vid avdelningen för rehabiliteringsmedicin, Akademiska sjukhuset i Uppsala, säger sig har funnit att många läkare känner sig hotade och är rädda för att bli anmälda när de överväger att inte sjukskriva patienter.Värst är det på vårdcentralerna, där 80 procent av allmänläkarna svarade att de upplevde upp till fem problematiska sjukskrivningsfall per vecka.Men oftast rör det sig om patienter med psykiska problem och smärta, inte vanliga åkommor som förkylningar.

Vad gäller urvalet så är det tydligen bara allmänläkare och ortopeder som tillfrågats i studien
Det kan ju ha en viss betydelse för resultatet.Att psykiskt sjuka kan hota läkaren är inte konstigt. De kan ju t ex lida av tvångstankar eller vara psykotiska. Däremot tror jag att patienter med långvarig smärta kan känna sig nonchalerade av vården och deprimerade pga den sänkta livskvalitén som långvarig smärta innebär. Resultatet är snarast ett underbetyg åt vården! Det är oftast rädda och kränkta patienter som blir aggressiva. Jag behöver bara gå till mig själv. Många gånger har jag känt en enom frustration över den situation jag hamnat i och över att inte få den hjälp jag behöver. En gång blev jag t ex nekad astmamedicin av en läkare på vårdcentralen för att astmatesten var bra,fastän jag haft dokumenterad astma sedan -96 och en väl medicinerad sådan kan vara symtomfri!Det slutade med att jag bytte vårdcentral och fick min medicin.

Malin Swartling, som doktorerar den 3 juni, har tydligen sett som sin uppgift att försvara regeringens politik inom socialförsäkringarna. Hon rekommenerar tex Socialstyrelsens riktlinjer vid sjukskrivning. Men GP,Metro,NSD,SvD m fl förtiger på vems uppdrag hon forskar! Uppdragsgivare och finansiärer till studien om läkes sjukskrivningspraxis är Försäkringskassan, Stockholms Läns Landsting och
Landstinget i Östergötland, Riksförsäkringsverket och FAS. Så var det med den trovärdigheten. Det verkar inte vara något hinder att doktorera fastän man har ekonomiska bindningar.





Intressant


Bluff att sjukfrånvaro smittar!

Sjukfrånvarons längd beror på hur länge vänner, grannar och kolleger är borta när de är sjuka. Beteendet smittar, anser forskaren Patrik Hesselius.Enligt Den osynlige patienten är kriterieurval tveksamt, däremot är det smittsamt vilken typ av forskare det är som ständigt lyfts fram och får komma till tals i debatten... i massmedia och annorstädes i diverse "rapporter"... som har till syfte att blåsa liv i och underhålla mytan om "bidragsfusket" och " den höga sjukfrånvaron".DN och GP som båda är borgerliga tidningar levererar villigt alla lögner som Regeringen vill få oss att tro för att få legitimitet för sina åtgärder inom Socialförsäkringssystemet

"Tre forskare" har kommit fram till att sjukfrånvaro smittar..."Sjukfrånvarons längd beror på hur länge vänner, grannar och kolleger är borta när de är sjuka. Beteendet smittar"... (DN, 2008-05-30 06:19).En av dessa forskare är Patrik Hesselius och vilka de andra två forskarna är, ja det får vi tyligen inte veta.Enligt "Den osynliga patienten" är i alla fall Patrik Hesselius, Fil dr i nationalekonomi, och han och de två andra forskarna" arbetar vid Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering (IFAU),(dvs. institutet som ligger under
regeringen och Arbetsmarknadsdepartementet, Sven Otto Littorin ).

Det är ju Skrattretande att tro att grannarnas sjukskrivning skulle "smitta". Jag som knappt känner mina grannar ochh jag är säkert inte ensam. Dessutom tror jag inte att läkare är så lättlurade. Där ser man vilka resurser Regeringen har för att föra oss bakom ljuset - lögner och åter lögner.
Läs vad Resursbloggen och Ryggradensäger om regeringens förslag.




söndag 1 juni 2008

Vänner viktigt för välbefinnandet

Hämtat från bloggen carpe Diem

"Det finns djup tröst i att ha en god vän.
Vänner ger oss glädje när vi är ledsna,
styrka när vi är svaga,
trygghet när vi är vilsna,
och glädje när vi känner oss ensamma."


Så sant så, jag kunde inte ha sagt det bättre själv! Jag är jätteglad för mina vänner! De flesta har jag fått i Värkstaden, medan några är mina förra grannar och kontakter från Mötesplatsen där jag också träffade min älskling.Jag har på senare tid också fått vänner från bloggosfären. Tack för att ni finns!

Svar från Regeringen ang. "Rehabiliteringskedjan"

Så här svarar Gunnar Axén,moderat och ordförande för Socialförsäkringsutskottet, på vykortet" från LO:s hemsida som jag skickade ang. Regeringens förslag på den sk Rehabiliteringskedjan :

"Den rehabiliteringsreform som vi nu genomför innebär inte det som du tycks befara. Istället för att i princip automatiskt förtidspensioneras efter ett års sjukskrivning och få en ersättningsnivå på 64% så inför vi en förlängdsjukpeng med 75% i ersättningsnivå."Men han säger inget om att man bara får vara sjukskriven max 365 dagar! "Istället för att pröva arbetsförmågan mot andra jobb på arbetsmarknaden redan efter 3 veckor som sjukskriven, vilket kan ske med de nuvarande reglerna, så inför vi en fredad tid på 6 månader då arbetsförmågan endast prövas mot arbetsuppgifter hos den egna arbetsgivaren."

"Istället för att behöva säga upp sig från sitt gamla arbete för att prova på ett annat jobb så inför vi en rätt till tjänstledighet för den som vill prova på ett annat yrke som kanske passar den egna arbetsförmågan bättre. Vi inför också en möjlighet för den som har beviljats permanent förtidspension att arbeta utan att rätten till förtidspension ifrågasätts."Bra!Men finns det någon baktanke?

"Vidare inför vi en rehabiliteringsgaranti och förstärker företagshälsovården."Det gäller bara anställda inte arbetslösa! "3,4 miljarder kronor extra satsas på dessa reformer.Vid det senaste årsskiftet möjliggjorde vi för Försäkringskassan att köpa rehabiliteringsinsatser av landstinget.För att göra det attraktivare för arbetsgivare att anställa den som varit sjukfrånvarande länge så införde vi de s.k. Nyfriskjobben vid årsskiftet." Med lägre ersättning än den lön du hade tidigare?

"Hela syftet med rehabiliteringsreformen är att ersätta dagens system med långa passiva sjukskrivningar med tidiga och aktiva rehabiliteringsinsatser. Vi vill sänka trösklarna och göra det lättare att återgå i arbete.I korthet så handlar det om att skapa en kortare väg till ett friskare liv." Ett friskare liv? Det är Försäkringskassan som avgör vem som är frisk eller sjuk! Att ha arbetsförmåga är inte samma sak som att vara frisk. De som har tex långvarig smärta och whiplashskador tvingas tillbaka till jobbet.


Jag svarar så här på hans mail:

Det är bra med sänkta trösklar och bättre rehabilitering, men för den som inte kan arbeta innebär det stora försämringar.Arbetstagaren/den sjuke får hela ansvaret för rehabilitering och att arbetsgivaren och Försäkringskassan slipper ansvar. Hur många vill anställa den som bara kan arbeta 10 timmar/vecka? Då faller man dessutom utanför socialförsäkringssystemet.Efter sex månaders sjukdom förlorar man sin anställning! Många riskerar ju att bli utförsäkrade dessutom.Hur förklarar ni det?

Då svarar Axén följande: "Den som är sjuk och därmed saknar arbetsförmåga ska givetvis ha sjukpeng.Idag kan kan vid bedömning av arbetsförmågan en prövning mot jobb på hela arbetsmarknaden ske redan efter tre veckor, vi ändrar detta och en inför en regel som säger ett den prövningen ska ske först efter 6 månader. Idag förtidspensioneras de flesta automatiskt efter ett års sjukskrivning (och får en ersättningsnivå på 64%), vi inför istället en förslängd sjukpeng(med en ersättningsnivå på 75%)."Ersättningen för sjukersättning är följande: 75% av inkomsten i sjukpenning, därefter får du 64% av det i pension( sjukersättning). Taket är 250 000, tjänar du mer förlorar du mer.

"Jag kan inte se detta som försämringar för den som är sjuk. Kan du det? Samma ansvarsfördelning för rehabiliteringsinsatser som gäller idag kommer att gälla även i framtiden. Arbetsgivaren kommer ha samma ansvar i framtiden som gäller idag, samma sak gäller för Försäkringskassan och övriga instanser har har olika ansvar för rehabilitering."Det har inte funkat tidigare heller. Försäkringskassan har väntat på arbetsgivaren som i många fall inte har gjort ett dugg utan bara väntat på att den sjuke ska få sjukersättning så att han kan sägas upp! "Sedan årskiftet kan Försäkringkassan dessutom köpa rehabiliteringinsatser direkt från landstinget. Den enskilde får en rätt till rehabilitering med hjälp av den rehabiliteringsgaranti vi inför. Man faller inte utanför socialförsäkringssystemet om man kan arbeta 10-20 timmar/vecka."
Lustigt! Man får idag inte tillgodoräkna sig inkomsten för pension om man arbetar under ett visst antal timmar/vecka. "Precis som idag så kommer man i framtiden att kunna vara sjukskriven eller förtidspensionerad på deltid. Att någon är sjukskriven imer än sex månader är inte grund för uppsägning idag och kommer så inte vara i framtiden heller. Idag blir man oftast förtidspensionerad efter 12 månaders sjukskrivning, förtidspension är en grund för uppsägning men vi ersätter prövningen för förtidspension med en förlängd sjukpeng. Vi inför dessutom rätt till tjänstledighet från det ordinarie arbetet om man vill prova på ett annat arbete för att man inte ska behöva säga upp sin ordinarie anställning."

"Det finns tyvärr de som i politiska syften sprider felaktiga påståenden om vad rehabiliteringsreformen verkligen innebär. Det är djupt olyckligt att man försöker ta politiska poänger genom att göra många människor oroliga helt i onödan", skriver Axén i sitt mail.

Läs vad Resursbloggen och Ryggraden säger om regeringens förslag.