tisdag 31 augusti 2010

Stoppa vapenhandeln med Pakistan

Anna Ek, Svenska Freds, skriver i GP: "
"..samtidigt som FN vädjar om 3,3 miljarder kronor i katastrofhjälp, är det anmärkningsvärt att Sverige har sålt krigsmateriel till Pakistan för 4,2 miljarder kronor under 2000-talet. Notan för den senaste vapenaffären kommer att landa på dryga sju miljarder de kommande åren. Vid kriser som den här blir denna felprioritering särskilt uppenbar.
Totalt köpte Pakistan krigsmateriel för ca 40 miljarder under 2000-talet enligt fredsforskningsinstitutet Sipris statistik. Hon menar att det upprörande att debatten i Sverige inte lyft fram det faktum att militär rustning i fattiga länder utgör ett reellt utvecklingsproblem."

FN:s utvecklingsorgan UNDP lyfter i en rapport från 2006 särskilt fram problemet med att fattiga länders militära investeringar hämmar livsviktiga satsningar på rent vatten och sanitet. Pakistan omnämns särskilt då landet lägger 47 gånger mer på militären än på rent vatten och sanitet, samtidigt som 118 000 människor årligen dör i diarré i landet. Det låter ju helt vansinnig att vi säljer vapen till andra länder, speciellt att land som är indragen i en långvarig konflikt. Det är Pakistan som utbildat och tränat terroristerna med USA:s goda minne. De skyddar dem också för att inte USA ska lämna dem i sticket.

Se dokumentärfilmerna om Pakistan som går i Tv1 och KunskapskanalenDu kan se dem i SVt play en vecka. I veckans Dokument utifrån får vi se filmen Ska vi vara rädda för Pakistan? Där får vi bakgrunden till dagens situation och en skrämmande bild av möjligheten att Pakistans kärnvapen kan hamna i händerna på islamister.
Bloggar: , ,debatt, demokrati,, , , Intressant, koranen

Inga kommentarer: