söndag 8 augusti 2010

Förgiftad av smink

I den första undersökningen i sitt slag testade EWG förekomsten av 25 ämnen ur fyra grupper: ftalater, triclosan, mysk och parabener. De fann 16 farliga ämnen lagrade i tonåringars kroppar. Varje ung tjej hade 10-15 kemiska ämnen från kosmetika i sig och nio av ämnena återfanns i varje deltagare.

Studien omfattar bara 20 flickor mellan 14 och 19 år från olika delar i USA, med olika etnisk och kulturell bakgrund, deltog och lämnade blod- och urinprov som analyserades. Här ä resultatet:

-I alla tjejer hittades två parabener, ett mycket vanligt konserveringsämne i kosmetika.

-Alla flickor hade också mätbara värden av triclosan, ett antibakteriellt ämne som används i flytande tvål, acne-medel, ansiktsvatten och liknande.

-Tolv av deltagarna hade nitro- och polycycliska mysker i kroppen, syntetiska doftämnen som förekommer i så gott som all parfymerad kosmetika.

-Ftalater, som ofta ingår i det som kallas parfym i sminket, återfanns i flera varianter hos alla tonåringar.

Gemensamt för alla ämnen är att de endera är bevisat hormonstörande eller starkt misstänkta. De kan alltså förstöra den känsliga hormonprocess som pågår i tonåren, då en mängd kroppsfunktioner ska regleras till perfektion. Det finns också misstanke om att fltaterna kan påverka förmågan att få barn.
Bloggar: , , , , intressant, ,

Inga kommentarer: