tisdag 31 augusti 2010

Alliansen struntar i miljöfrågorna

Få av förra valets miljöpolitiska löften har omsatts i politisk handlingskraft, konstaterar Naturskyddsföreningen i en stor granskning av miljöpolitiken.

Regeringspartierna har gått bakåt i flera viktiga miljöfrågor, trots att den gångna mandatperioden innebar unikt goda förutsättningar för en kraftfull miljöpolitik, med starkare vetenskapligt stöd än någonsin, stor medial uppmärksamhet och ett starkt engagemang från allmänheten. Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Centern får i Naturskyddsföreningens granskning grönt ljus i enbart fyra frågor. Bland oppositionspartierna fick Miljöpartiet grönt ljus i 17 frågor, Vänsterpartiet i 16 medan Socialdemokraterna fick godkänt i nio frågor.

C, KD och FP lovade exempelvis att förbjuda bromerade flamskyddsmedel och PFOS i Sverige, och att staten ska upphandla varor och tjänster från den miljöbästa kvartilen på marknaden, men det har inte skett. FP var sämst på att uppfylla sina löften och misslyckades i frågor om bland annat skogsskydd, klimatgaser, elcertifikat och odling av genmodifierade organismer. C och KD lovade inte lika mycket, men släppte bland annat sitt tidigare starka motstånd mot uranbrytning i Sverige. För att inte tala om kärnkraften som varit deras hjärtefråga.

Naturskyddsföreningens granskning visar att regeringen monterat ner strandskyddet och öppnat för hårdare exploatering av våra stränder, hävt förbudet mot miljögiftet dekaBDE, samt minskat naturvårdsanslaget för första gången i svensk miljöpolitiks historia. Dessutom har skatten på handelsgödsel slopats och licensjakt införts på den starkt hotade vargstammen, i strid med bindande EU-regler.

Moderaterna har varit en bromskloss men erkänner samtidigt numera att det behövs aktiv politik för att hantera miljöfrågorna. Det visar sig i en mer positiv grundsyn på miljöskatter och skatteväxling, men ordentliga miljövinster kräver att teorin blir praktik bortom det marginella, säger Svante Axelsson, Naturskyddsföreningens generalsekreterare.

Upp till bevis! Sluta snacka!
Bloggar: , , , Regeringen moderaterna,val 2010
opinion, valrörelsen, valkampanj, VAL, intressant,, ,

Inga kommentarer: