måndag 27 april 2009

Förtydligande om studie av östrogenpreparat

Under dagen har Novo Nordisk Scandinavia AB fått samtal från oroliga kvinnor och sjukvårdspersonal angående morgonens nyhetsrapportering om lågpotenta östrogenpreparat mot torra slemhinnor i underlivet. Dessa kontakter har sitt ursprung i den tidigare idag sända radiointervjun med doktor Elisabeth Epstein vid kvinnokliniken på Universitetssjukhuset i Lund.

Novo Nordisk vill tydliggöra att den svenska studien om östrogen som Elisabeth Epstein har varit med och utfört visar en ökad risk för livmodercancer bland kvinnor som behandlats med perorala (genom munnen) östrogener (östriol) för torra och sköra slemhinnor i underlivet. Däremot sågs ingen ökad risk för patienter som behandlades med vaginala (lokalt verkande) östrogenpreparat. Dessa har inte visats öka risken för livmodercancer och det finns ingen anledning för patienter som behandlas med lokalt verkande östrogener att upphöra med denna behandling.

Om man nu kan tro på det? Det var i många år som läkarna sa att östrogentabletterna var "ofarliga" .

Konstigt att ett ämne som som östrogen är naturligt när man är ung och skadligt när man blir äldre (cancerframkallande)?

Bloggar: , , , , intressant,

Inga kommentarer: