måndag 6 april 2009

Ny lag slår hårt mot afghanska kvinnor


Vilket årtusende lever vi i? Man kunde tro att det var i stenåldern, som muslimska kvinnor behandlas i olika kulturer och samhällen.
Nu har Afghanistan antagit en lag som enligt FN förbjuder kvinnor att lämna hemmet utan sin makes tillstånd och som legaliserar våldtäkt inom äktenskapet, skriver The Guardian.
Den afghanska presidenten, Hamid Karzai, har godkänt lagen trots att den fördöms av människorättsaktivister och strider mot de mänskliga rättigheterna. Han anklagas därför av oppositionen för att försöka vinna röster av Shiamuslimer inför det afghanska presidentvalet.
Den afghanska grundlagen tillåter nämligen Shiamuslimer, som utgör cirka tio procent av befolkningen, att ha en separat familjelagstiftning. Det är alltså för dessa som den nya lagen ska gälla. Presidenten offrar kvinnorna för att vinna röster.
De slutgiltiga dokumenten har inte publicerats än, men lagen tros innehålla paragrafer som innebär att kvinnor inte kan gå till läkare, söka jobb eller utbildning utan att först ha fått tillstånd från sin man. Att bli våldtagen av sin make ska också bli tillåtet enligt den nya lagen, sägs det.

Det värsta är att dessa odemokratiska idéer förs vidare till mer civiliserade samhällen, där man lamt accepterar dem i tron att de hör till religionen. Att tukta kvinnan och trycka ner henne på olika sätt har varit vanligt i olika länder och kulturer under historiens gång. Det är inte ens 100 år sedan kvinnor fick rösträtt i Sverige och vi sägs vara världens mest jämställda land. Ändå tillåter vi att kvinnor diskrimineras både i och utanför vårt eget land.

1 kommentar:

Charlotte sa...

Kan bara säga: det är rent av för jävligt!!!
Ibland undrar man vilket århundrade man egentligen lever i.
I vissa länder verkar det som tiden liksom stått still...

Tänk om man kunde hjälpa dessa kvinnor på nåt sätt?!.....

Kram!