onsdag 8 april 2009

De röd-gröna dömer ut regeringens stödpaket

Alliansregeringen vill satsa sju miljarder kronor till kommunsektorn för 2010 och fem miljarder i höjda statsbidrag för både 2011 och 2012. Men både S och V är kritiska till regeringens stödpaket till kommunerna. Det kommer för sent och är för litet. Även kommunal och Lärarförbundet reagerar negativt på beskedet. Däremot är Sveriges kommuner och landsting (SKL) nöjda.

Östros ser regeringens utspel som ett PR-trick. Han bedömer att i den motbudget som kommer att läggas av oppositionen kommer stödet till kommuner och landsting att landa på det dubbla jämfört med regeringens vårproposition. Också Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson tycker regeringens tillskott är för snålt.

"Så vad ska prioriteras bort. Barn, sjuka eller gamla?" frågar hon i ett pressmeddelande.

En mycket berättigad fråga. När skatteintänkterna minskar ser vi konsekenserna av det i form av uppsägningar av anställda inom vård & omsorg, samt nedlagda vårdavdelningar och älderboenden. Då förstår vi hur viktig det är att vi betalar skatt till den offentliga sektorn som både ger arbetstillfällen och utgör ett viktigt skyddsnät för gamla och sjuka.

Det är inte alla som har privata sjukförsäkringar och kan betala in sig på ett privat äldreboede.

Bloggar: ,, , , , , Regeringen,


Inga kommentarer: