måndag 27 april 2009

Fördubblad cancerrisk för lågpotenta östrogenpreparat

Läkemedel med låga halter av östrogen fördubblar risken för livmodercancer. Det visar en ny svensk studie där totalt 40 000 kvinnor ingått. Dessa typer av preparat skrivs ut till över 200 000 kvinnor och nu reagerar specialistläkare på att de skrivs ut för slentrianmässigt. Framför allt skall den behandlande läkaren efter en tid göra en ny bedömning om patienten verkligen behöver medicinen.

Men allt fler använder numera de så kallade lågpotenta preparaten mot sköra slemhinnor. Se fullständig förteckning i FASS

– Man har ansett att de är i princip ofarliga och har förskrivit dem väldigt brett. Det är många kvinnor som medicinerar med det här alldeles själv eftersom de vaginala preparaten är receptfria, säger specialistläkare Elisabeth Epstein.

Studien visar på en fördubblad cancerrisk för dem som tar lågpotenta preparat i tablettform. Det är nästa lika hög risk som med högpotenta preparat och just behandling med östrogenpreparat har varit mycket kontroversiell.

- Tidigare har man ju tänkt på det här med klimakteriebehandling och risk för bröstcancer, men det här är ju en annan patientgrupp vi talar om nu. Det är de äldre kvinnorna, och den här behandlingen som vi har funnit en ökad risk med är framförallt behandling mot sköra slemhinnor, säger Elisabeth Epstein vid kvinnokliniken i Lund.

Det är en skrämmande rapport med tanke på hur många kvinnor i klimakteriet och senare som behandlas med lågpotent östrogen för urinläckage, urinvägsinfektion och uretrit. Hur ska de få hjälp nu? Forskningen kring dessa sjukdomar är inte särskilt framgångsrik och det satsas inte heller mycket pengar på sådan forskning jämfört med prostataproblem för män. Det har inte hänt mycket de senaste 10 åren.

Bloggar
:
, , , , intressant,


Inga kommentarer: