"Det är förstås frestande att hitta syndabockar. Näringslivet, bankerna och i synnerhet deras ”giriga direktörer” har ibland pekats ut som ansvariga. Politiker får också en hel del kritik. Men att leta syndabockar är inte särskilt konstruktivt om vi vill ta oss ur krisen."Förvisso gör det inte saken bättre, men visst är det på sin plats att kritisera den ohämmade girigheten och bristen på verklighetsanpassning hos de ovan nämnda? Hur ska vi få någon förändring om inte frågan debatteras? Jag saknar en genomgripande analys och förslag till åtgärder av herrarna Wallenberg.
När tex Volvos chefer tar ut bonus och företaget delar ut pengar till aktieägarna samtidigt som tusentals arbetar blir arbetslösa, måste vi ju fråga oss hur ansvarstagande de egentligen är? Det verkar ju mer handla om att klappa varandra på rygggen och se till att man gynnar andra direktörers och aktieägares välstånd.
Däremot håller jag med om att Sverige måste stärka kompetensen för att kunna konkurrera på den globala marknaden genom att stärka utbildning och forskning. Men det har tydligen inte regeringen förstått, som hittills bl a dragit ner på Komvux och Arbetsmarknadsutbildningar vilket gör att arbetslösa nu står utan möjlighet till åtgärder.
Debattörerna skriver också:
"Från politisk sida måste man nu undvika att falla tillbaka i det moras av höga och slumpmässigt drabbande skatter som vi börjat ta oss ur. Att höja skatten på ägande och utbildning i ett läge där omvärlden fortsätter att sänka sådana skatter, skulle vara kontraproduktivt och medföra utflyttning av både kapital och hjärnkraft när Sverige behöver detta som mest."Jag förstår att de är rädda för att deras stora förmögenhet ska naggas i kanten nu när de med hjälp av den borgerliga regeringen äntligen fått sina böner om skattesänkningar hörda ( ingen förmögenhetsskatt, sänkt fastighetsskatt mm). Tyvärr har nog kapitalet till stor del redan flyttat,många svenska företag lägger också sin produktion i utlandet för att få billigare arbetskraft.
Det "samarbetsvilliga" näringslivet söker mest kontakt med staten när de ska utverka statligt stöd till sin verksamhet. Nej, nu vill vi se att näringslivet tagit till sig kritiken och förändrar sitt ersättningssystem så att allmänheten kan godta dem.
Bloggar: pengar ,ekonomi, samhälle, intressant, hälsa, politik, alliansen, Regeringen,
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar