– Hade vi vetat på 1980-talet hur farligt solariesolandet var hade vi troligen aldrig tillåtit solarier över huvud taget, säger Ulf Wester, strålskyddsinspektör på Strålsäkerhetsmyndigheten, till Svenska Dagbladet. mynndigheten vill därför förbjuda användningen av solarium för personer under 8 år.
Det är speciellt unga kvinnor som inte följer solariernas rekommendationer och utsätter sig för mer strålning än huden tål. Studien visar samtidigt att det är dessa unga kvinnor som oroar sig minst av alla för att få hudcancer.
På senare år har många solarieinnehavare satt in starkare rör, motsvarande tropisk sol, i sina solarier. Det är tillåtet, men då måste tiden man ligger i solariet anpassas efter det och det görs inte alltid. Strålsäkerhetsmyndigheten kan på grund av detta tvingas sänka den tillåtna tiden i ett solarium från 30 till 15 minuter, och myndigheten vill alltså även införa en åldersgräns på 18 år för alla som solar i solarium.
Jag har alltid tyckt att det känts onaturligt att sola i solarium. Dessutom har jag bränt mig flera gånger. Tycker därför att förslaget om förbud för underåriga är bra.
Bloggar: hälsa, samhälle, smärta, samhälle, sjukdom, sjukdom, forskning, sjukvård, sjukdom
2 kommentarer:
Kaktusblomman!
Jag håller med dig att förslaget är bra!
Hur det än är så tänker inte ungdomar så mycket på framtida konsekvenser och hur ska dom kunna det, utan referenser och livserfarenhet?
Då måste samhället ta ansvar att inte utsätta ungdomarna för de risker som finns med solarium.
För övrigt en märkligt konstgjord uppfinning, tycker jag, som bara kan försvaras vid behandling av vissa hudsjukdomar.
Men många gillar det och känner sig frächare sägs det och tycker man som vuxen att det är värt riskerna så får man väl ta det ansvaret. Men som ung kan man inte förväntas inse allvaret.
Kram!
din smärtsyster
Ja, man blir skrynklig som ett russin om man solar för mycket i solarium. Då kan det inte vara så nyttigt....
Skicka en kommentar