Ny forskning visar att Internetanvändarna består av två ”generationer” som lever i helt olika kulturer; en som mejlar, söker information, sköter bankärenden och beställer resor och en annan som umgås, diskuterar och lever en stor del av sin vakna tid uppkopplad på internet. Risken finns att den ena kulturen, där många med ledande befattningar i samhället finns, tappar kontakten med och kunskapen om den andra.Gränsen mellan de två generationerna går vid cirka 35 år och kan beskrivas i termer av envägs- eller tvåvägskommunikation.
Mejlgenerationen, kännetecknas av envägskommunikation som att söka information,ta del av nyheter, betala räkningar och beställa resor. Kommunikationen är ”vertikal” och knyter samman företag med sina kunder, och myndigheter med medborgare.
Messengergenerationen, utmärks av tvåvägskommunikation där användarna samtidigt är konsumenter av information och producenter av innehåll i ett integrerat nätverk. Detta är en värld av chatt, nätgemenskaper, bloggar och andra sociala tjänster och kommunikationen är ”horisontell”.
Håkan Selg, projektledare vid Nationellt IT-användarcentrum vid Uppsala universitet, ser ett dilemma för mejlgenerationen, som idag ofta finns i ledande befattningar inom näringsliv och offentlig sektor. Samhället beskrivs sedan en tid som ett informations- och kunskapssamhälle – men en stor del av dessa processer äger nu rum på arenor som denna generation inte är särskilt väl förtrogen med.
Jag tillhör nog själv messengergenerationen,trots min ålder, eftersom jag bloggar och är med i olika forum som Stay Friends och Facebook. Jag har haft på känn att det varit så här. Min man t ex hör till mailgenerationen och är nästan hjälplös framför datorn. De som själva inte bloggar förstår ofta inte tjusningen med att blogga . Själv tycker jag att det är skönt att kunna uttrycka vad man vill och kommunicera med andra om gemensamma intressen. Det finns helt klart en risk att hamna på efterkälken om man inte är insatt i messengerkulturen. Så börja blogga om du vill hänga med!
hälsa
samhälle
relationer
familj
Intressant
<
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar