fredag 14 november 2008

Funtionshindrade ofta utsatta för brott

Personer med funktionshinder är en dold grupp bland brottsoffer i vårt samhälle, och det är inte självklart att deras rättssäkerhet kan garanteras, visar en ny forskning.

Denise Malmberg , Centrum för genusvetenskap har tillsammans med Kerstin Färm, forskningsledare vid FoU Välfärd, undersökt hur polisen och socialtjänstens handikappomsorg hanterar ärenden då vuxna personer med olika funktionshinder är eller misstänks vara utsatta för brott och övergrepp. Studien, som nu publiceras i bokform, omfattar tre kommuner, alla inom samma län.

Studien visar att de brott personer med funktionshinder riskerar att utsättas för är av olika typ – ekonomiska och sexuella, men även våldsbrott, hot och trakasserier. Brotten och övergreppen sker i de miljöer funktionshindrade vistas i dagligen, och förövaren är ofta en person de bör känna tillit till – vårdpersonal, en anhörig, en god man, färdtjänst- eller taxichauffören. Forskarna menar att polisen och socialtjänsten behöver få bättre kunskap om vilka faktorer som påverkar dessa risker för brott och övergrepp.

Boken "Dolda brottsoffer. Polismyndighetens och socialtjänstens hantering av brott och övergrepp mot personer med funktionshinder" ges ut i Centrum för genusvetenskaps skriftserie Crossroads of Knowledge.


Intressant

Inga kommentarer: