måndag 27 oktober 2008

Kommunen tjänar miljoner på dålig färdtjänst!


Göteborgs kommun får varje år in över två miljoner kronor i skadestånd för att taxibolagen misslyckas med färdtjänsten. Det kan handla om att föraren inte hittar rätt adress,men kan också gälla svåra olyckor som inträffar under resan. Resenären som råkat illa ut får ingen ersättning alls, möjligen en blomstercheck som kompensation, skriver Kjell Rosén i sitt debattinlägg i GP.

Hans fru, som haft stroke, råkade i mars förra året ut för en livsfarlig och mycket kränkande behandling vid en färdtjänstresa. Hon fick ett stort sår i bakhuvudet, bröt benet och chockades svårt. Efter sju veckor på sjukhus sändes hon hem för vård och fortsatt träning. Hennes gångförmåga hade försämrats ytterligare och hon vågar inte längre åka ensam med färdtjänst. Hon fick på grund av olyckan i stora delar börja om sin mödosamma rehabilitering med att gå och tala.

Detta system är helt sjukt! Hur kan kommunen tjäna pengar på andras olycka? Det här stimulerar ju inte kommunnen att förbättra färdtjänsten, snarare tvärtom. Det kanske är det som är meningen? Om färdtjänsten fungerar dåligt är det färre som använder den och dessutom tjänar kommunen pengar. Den som skadas borde absout få ersättning för skadan, tex för sveda och värk och sjukhusvistelse.

Jag stöder därför Kjell Roséns förslag, om en förutsättningslös och snabb utredning om nuvarande skydd för färdtjänstresenärer svarar mot kraven på en trygg färdtjänst av god kvalitet. Kommunen borde ha en försäkring för alla färdtjänstresenärer och utbilda alla förare i vanligt folkvett.



Intressant

Inga kommentarer: