onsdag 21 september 2011

Besvärliga och sjuka uppsagda vid Regeringskansliet

Fredrik Reinfeldts regering har gång på gång hyllat det svenska anställningsskyddet och turordningsreglerna. Men när regeringens eget kansli skulle minska sin personal var det äldre, sjuka och fackligt aktiva som fick sparken. Det visar inte minst att Alliansens tal om utanförskap och arbete åt sjukskrivna bara var hyckleri!Jag blir så förb...ad att de inte kan leva som de lär!

Utåt har statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och hans ministrar flera gånger pratat sig varma för att tryggheten på den svenska arbetsmarknaden är viktig att försvara och hårdhänta företagsledare har snabbt fått kritik.

En genomgång som SVT:s Uppdrag Granskning har gjort visar att nära hälften av det dryga trettiotal som sas upp har varit sjuka eller haft någon form av arbetshandikapp de senaste åren. Tolv personer har uppgett att de innan uppsägningen varit i någon form av konflikt med en chef. Fem har varit fackligt aktiva, och i genomsnitt hade de uppsagda jobbat där omkring 16 år.

Granskningen visar att alla personerna blivit uppsagda på grund av arbetsbrist. Enligt lagen om anställningsskydd (LAS) har arbetsgivaren rätt att hävda arbetsbrist vid uppsägningar. Däremot måste uppsägnintgarna då göras i turordning. Det vill säga att den som blivit sist anställd hamnar längst ned på listan och sägs upp först.

För anställda inom staten finns ett avtal mellan de fackliga organisationerna och arbetsgivaren, kallat TurA-S (Avtal om turordning för arbetstagare hos staten) vid uppsägningar. Enligt det avtalet ska arbetsuppgiften ges större tyngd jämfört med LAS. Men samtidigt står i tredje paragrafen att när man gör turordningsgrupper ska de anställda jämföras mot andra anställda med "i huvudsak jämförbara arbetsuppgifter". Det innebär att alla som jobbar med ungefär samma sak på arbetsplatsen ska hamna i samma så kallade turordningskrets.

Detta har prövats vid ett flertal tillfällen i Arbetsdomstolen. Praxis är, som till exempel står i en dom från 1993, orden i tredje paragrafen "bör ges en vidsträck tolkning". Men regeringskansliet gjorde precis tvärt om. De borde skämmas!De som ska föregå med gott exempel, hur ska det fungera på vanliga företag när inte ens regeringen sköter sig. Det här visar verkligen hur utsatta sjuka, funktionshindrade och fackligt aktiva är på arbetsplatsen.

Bloggar: , Göteborg, debatt, ,, Intressant, demokrati, socialdemokraterna, Alliansen,Regeringen,moderaterna,borgerlig media,media,propaganda

Inga kommentarer: