tisdag 13 september 2011

Terrorister patetiska och blåögda fanatiker

Jag förstår inte hur någon som inte är totalt korkad kan lockas att göra terrordåd? Om man inte är korkad måste man i all fall vara helt insnöad och bara läsa sånt som stöder den egna uppfattningen.

Breivik kopierade och inspirerades t ex av den sk. Una-bombaren i USA, som antagligen hade aspergers eller någon annan psykisk störning. I ett 1516 sidor långt manifest som Breivik publicerade innan terrordådet, förklarar han sin ideologi, varför han begick dådet och hur han gick till väga. Men nu visar det sig att stora delar av det massiva dokumentet är stulet. Förutom att stora delar av manifestet är ett plagiat har Breivik också missuppfattat flera centrala begrepp.

Ord för ord har han kopierat den amerikanska terroristen Ted Kaczynskis (Una-bombarens) manifest som publicerades 1995 i New York Times och Washington Post.Nyligen gick en dokumentär om Kaczinsky på TV1. Det norska debattforumet Document.no - där Breivik var aktiv som skribent - har sammanställt de passager där han kopierat Unabombarens manifest och enbart bytt ut ordet "leftist" mot "cultural marxist".

Enligt den norske forskaren Pål Foss, som är expert på politiskt filosofi vid Högskolan i Östfold, har Breivik kopierat flera vitt skilda personer - från amerikanska konservativa tänkare till den Kinesiska kommunistledaren Mao. Han har helt enkelt klippt &klistrat. Mycket jobb kanske, men han hade ju inga vänner eller arbete.Inget märkvärdigt alltså.

På måndagen hävde tingsrätten i Göteborg sekretessen kring de fyra gripna männens identiteter. Det stod då klart att det rör sig om fyra unga män, samtliga från Göteborg. Alla fyra är tidigare dömda för brott vid tingsrätter runt om i Sverige. Det rör sig inte om "terrorrelaterad brottslighet", utan om annan kriminalitet som olaga hot, olovliga körningar, misshandel och övergrepp i rättssak.Nu har de tydligen hittat ett nytt sätt att sysselätta sig på.

Bloggar: , ,demokrati,,, Intressantdebatt, terrorism,extremism,terroristbrott

Inga kommentarer: