söndag 11 september 2011

Jättekrabba slår ut allt liv i Antarktis

Enorma krabbor, över en meter stora, har invaderat djupen kring sydpolen. Jättekrabban, eller kungskrabban, har slagit ut allt lokalt djurliv och hotar nu att helt förstöra de ekosystem som utvecklats under 14 miljoner år. Det rapporterar New Scientist.
För tre år sedan förutspådde forskarna att de djupa vattnen i den södra oceanen skulle invaderas av kungskrabbor då vattnens temperaturer ökade. Då trodde forskarna emellertid att det skulle ta uppemot 100 år innan invasionen var fullskalig.

Nu visar emellertid en ny video som tagits av en fjärrstyrd ubåt att mer än en miljon krabbor av arten Neolithodes Yaldwyni redan koloniserat en stor hålighet i Antarktis kontinentalsockel. Videon visar hur krabborna förstör känsliga sediment på botten vilket i sin tur slår ut habitaten för andra arter som lever där. Kungskrabban är också känd för sin enorma aptit och ett antal undervattensväxter har helt försvunnit från de områden som krabborna invaderat. Kungskrabborna äter också gärna sjöstjärnor, som tills nu stått för en viktig basföda för många av de större djuren som lever i antarktis vatten. Se filmen här

Bloggar: , , opinion, , intressant,   ,

Inga kommentarer: