söndag 16 oktober 2011

Protest mot finansbranschen spider sig runt världen

Nu har proteströrelsen Occupy kommit till Sverige. Ett antal Facebooksidor har skapats. På ”Occupy Stockholm – United for global change”, som startades för cirka två veckor sedan, planerades ett möte på Sergels Torg i lördags.

”Vi har ingen fastställd politisk agenda och ingen ledning”, säger en av organisatörerna, Einar Stensson.Tanken är att deltagarna på mötet ska diskutera sociala och ekonomiska orättvisor.Det som intresserar oss är konsekvenser av den ekonomiska krisen, med ökade sociala klyftor”, säger Einar Stensson.

Runt omkring i USA, men även på andra ställen i världen, har protester uppstått mot bland annat sociala orättvisor under devisen Occupy. Mest uppmärksamhet har protesterna i New York fått. Den 17 september samlades demonstranter på Manhattan för ”Occupy Wall Street”, i en park inte långt från den berömda finansgatan.

Occupy Wall Street uppkom som ett svar på aktivistpublikationen Adbusters kampanj. Häromdagen tågade flera hundra demonstranter till JP Morgan-chefen Jamie Dimons och mediemogulen Rupert Murdochs bostäder för att protestera, skriver Expressen.

Bra att vanligt folk fått upp ögonen för den orättvisa och den snedvridna reusursfördelning som finns i samhället. Det är folket som får stå för kalaset när bankerna lånar ut pengar ansvarslöst och ger sina anställda höga löner och bonusar trots att banken är i kris och skattebetalarna fått betala. De som har makten, ekonomiskt och politiskt håller varandra om ryggen. Varför kan tex inte riksdagsledamöter åtalas för bidragsfusk? Det är självklart att samma regerl ska gälla för dem som för sjukskrivna och arbetslösa som jagas och förnedras.

Läs mer på occupytogether.org

Bloggar: , Göteborg, debatt, ,, Intressant, demokrati, socialdemokraterna, Alliansen,Regeringen,moderaterna,borgerlig media,media,propaganda

Inga kommentarer: