onsdag 26 oktober 2011

Protestera mot bankernas roffar-mentalitet!

Den europeiska skuldkrisen har än så länge inte påverkat de svenska bankernas vinster i någon högre utsträckning. Kvartalsvinsten på 3,5 miljarder i Swedbank hjälpte till att lyfta bankens bonusavsättningar som nu ligger mer än dubbelt så högt som hela avsättningen för 2010. Hittills i år har Swedbank reserverat 784 miljoner kronor till sina anställda.

Nordea, som rapporterade en bra vinst i förra veckan, har satt av 1,5 miljarder. Nordea har under årets första nio månader gjort en vinst på 18,5 miljarder kronor.

Ökade intäkter för bankerna
Den svenska bankrörelsen i Swedbank har till exempel ökat sina intäkter med 26 procent sedan motsvarande period i fjol. Bankerna verkar därmed inte ha några problem med att anpassa sig till tuffare kapitaltäckningskrav. Swedbank vill till skillnad mot Nordea inte ange med hur mycket banken har höjt sina bolånemarginaler, men att det är en viktig förklaring till vinstökningen och förväntningarna om en fortsatt positiv utveckling bekräftas av finanschef Göran Bronner.

Höjning av bolån
Gemensamt för de svenska bankerna är att de under året passat på att höja sina bolånemarginaler. Bankerna verkar inte ha några problem med att anpassa sig till tuffare kapitaltäckningskrav och hittills har aktie-ägarna lyckats skjuta över kostnaderna till kunderna. Men enligt Michael Wolf så tar inte Swedbank tillräckligt betalt av kunderna för den ökade risk- nivån. Skuldkris och tuffare kapitaltäckningskrav är inget som bankernas aktieägare tänker betala för. Det blir allt tydligare när nu Swedbank, som andra bank efter Nordea, redovisar sina vinster för kvartalet.

Jag tycker att kunderna borde protestera mot bankernas roffar-mentalitet!Jag har länge funderat över varför räntan allltid blir högre än vad det stod på bankens hemsida när lånet binds om. Det är aldrig lägre än det stod att det skulle vara.

Bloggar: , Göteborg, debatt, ,, Intressant, demokrati, socialdemokraterna, Alliansen,Regeringen,moderaterna,borgerlig media,media,propaganda,kapitalism

Inga kommentarer: